B. Gy. és társai

Tárgyalás időpontja: 
2018. február 13. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Terrorcselekmény bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Díszterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2016. augusztus 30. napján kihirdetett ítéletével B.Gy. I.r., S.J. II. r., Sz.E.I. III. r., Sz.F. IV. r., M.Cs.M. V. r., P.L. VI. r., P.G. VII. r., T.Cs.Z. VIII. r., N.Z.P. IX. r., Gy.B. X. r., F.R.Z. XI. r., J.G.P. XII. r., K.Cs. XIII. r., B.B. XIV. r., B.G. XVI. r. vádlottakat terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek, és elbírálta az érintett vádlottak esetében a járulékos bűncselekményeket is.

B.A. XV. r. vádlott bűnösségét bűnsegédként elkövetett kényszerítés bűntettében,  R.K. XVII. r. vádlott bűnösségét pedig lőszerrel visszaélés bűntettében mondta ki.

Ezért:

 • az I. r. vádlottat 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra,
 • a II. r. vádlottat 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra,
 • a III. r. vádlottat 7 év 10 hónap fegyházbüntetésre, 8 év közügyektől eltiltásra és 10 év Magyarország területéről kiutasításra,
 • a IV. r. vádlottat 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra,
 • az V. r. vádlottat 9 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra,
 • a VI. r. és VII. r. vádlottakat azonosan 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, VIII. r. vádlottat szintén 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra,
 • a IX. r. vádlottat 6 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra,
 • a X. r. vádlottat 5 év 4 hónap fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra,
 • a XI. r. vádlottat 7 év 2 hónap fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra,
 • a XII. r. vádlottat 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra,
 • a XIII. r. vádlottat 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra,
 • a XIV. r. vádlottat 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra,
 • a XVI. r. vádlottat 6 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, mint bűnszervezetben elkövetőket, egyben kizárta őket a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből.

 

A XV. r. vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre, a XVII. r. vádlottat 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, mindkettőjük esetében a szabadságvesztés végrehajtását azonosan 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Egyes vádlottak esetében felmentő rendelkezéseket is hozott.

A Fővárosi Törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint az I. r. vádlott és T.L. nevű társa 2007. április 21-én a Hősök terén tartott „A kezdet napjának” nevezett rendezvényen indították útjára a Hunnia Mozgalmat, „Egy ígéretesebb nemzeti jövő érdekében”. Felhívást tettek közzé, amelyben rögzítették a mozgalom alapelveit és a csatlakozás feltételeit, majd állóképességi felmérést szervezett az I. r. vádlott, és így a fokozatosan bővülő csoport tagjai lettek valamennyien, kivéve a XVII. r. vádlottat. Kiépítették a kapcsolattartás rendszerét is, amely jellemzően elektronikus levelezés volt, propaganda filmet készítettek, és nyíltan felvállalták, hogy a 2006. évi ismert események óta fennállt feszült közhangulatot fenntartják, és annak felszítására törekedve újabb és újabb erőszakos akciókra készültek. Elgondolásuk a 2006-ban regnált, majd később felváltott kormánnyal történt nyílt szembeszegülés és a nem tolerált társadalmi csoportokkal szembeni fellépés volt. Ezek között szerepelt a kormánypárti országgyűlési képviselők (ennél fogva az Országgyűlés) ingatlanai elleni Molotov-koktélos támadások, Cs.S. az egyik televíziós csatorna műsorvezetőjének megverése és az említett, számukra nem tolerálható társadalmi csoportok megfélemlítése. 2007. szeptember 17. napján az SZDSZ egyik budapesti ingatlanára, majd az MSZP kispesti és kőbányai székházai épületére dobott Molotov-koktélokkal okoztak különböző nagyságrendű kárral járó káreseményeket. Az elsőfokú bíróság azonban a Budapest XXI. kerületi presszó sérelmére elkövetett Molotov-koktélos támadást nem találta bizonyítottnak.

Majd ugyanezen időszakban dr. K.J. országgyűlési képviselő és F.D.Zs. országgyűlési képviselő, S.I. országgyűlési képviselő, dr. K. A. országgyűlési képviselő, H.I. országgyűlési képviselő, dr. C.I. országgyűlési képviselő és K.L. országgyűlési képviselő ingatlanainál hajtottak végre hasonló, Molotov-koktélos vagy más robbanó anyaggal elkövetett támadásokat annak érdekében, hogy e képviselők az egészségpénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről szóló törvényjavaslatot ne szavazzák meg. Cselekményeikkel különböző, de 50.000 forintot mindenképpen meghaladó kárt akartak okozni, és a cselekményeket kivétel nélkül az I. r. vádlott felbujtására valósították meg a vád szerint azzal, hogy dr. K.J. esetében az I. r. vádlott szándékegységben lépett fel tettestársával.

2008. március 20-án a Budapest XIII. kerületében található jegyiroda sérelmére valósítottak meg Molotov-koktélos támadást.

2008. júniusában a Budapest V. kerületében lévő bár, majd a Budapest VIII. kerületében található fitnesz terem és látogatói sérelmére valósítottak meg az elsőfokú nem jogerős ítélet szerint Molotov-koktélos támadást. Mindkét esetben cselekményükkel közvetlenül veszélyeztették a szórakozó helyiségekben tartózkodó személyek életét és testi épségét. Cselekményeiket követően az interneten közleményeket tettek közzé amelyeket egy jól ismert szélső jobboldali elektronikus sajtóorgánum is terjesztett.

2008. augusztusában dr. Sz.Gy., akkori titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter sérelmére valósítottak meg támadást időzítővel ellátott, többek között benzin-gázolaj keveréket tartalmazó robbanóanyaggal, amelynek indítéka az volt, hogy az I. r. vádlott elgondolása szerint fel kellett hívni a társadalom figyelmét arra, hogy még a titkosszolgálati miniszter sincs biztonságban tőlük.

2008. december 11-én éjfél körüli időben a II. r., a IV. r., a VI. r. és a VII. r. vádlottak robbanóképes anyaggal felrobbantották a Székesfehérváron található élelmiszerüzlet bejáratánál elhelyezett pénzkiadó automatát az abban lévő bankjegyek megszerzése céljából. Ez időben az automatában 26.554.000 forint volt, a pénzt azonban nem tudták megszerezni. A robbanás folytán az ATM használhatatlanná vált, eldeformálódott, de a trezor nem nyílt ki.

P. J. MSZP országgyűlési képviselő házát, dr. Ny. I. J. MSZP országgyűlési képviselő ingatlanát, valamint K. S. országgyűlési képviselő lakóhelyét az érintett vádlottak előzetesen feltérképezték annak érdekében, hogy sikeresen hajthassák végre a cselekményüket, ami azonban a szállítás közbeni rendőrségi tettenérés folytán meghiúsult.

Az elsőfokú bírósági ítélet ellen ellenirányú fellebbezések bejelentésére került sor a részleges felmentések és egyes vád tárgyává tett cselekményeknek a bűnösség köréből történő kirekesztése miatt az ügyész fellebbezett, míg a védői oldal jellemzően elsősorban a vádlottak felmentése, cselekményük enyhébb minősítése, harmadsorban pedig büntetéseik lényeges enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.

Eljáró bíróság: