dr. P. L. Gy. büntetőügye

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 20. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberen végezhető kutatás szabályai megszegésének bűntette
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Fszt. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2017. december 18. napján kihirdetett ítéletével dr. P. L. Gy. vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése bűntettében.

Ezért a törvényszék a vádlottat 300 napi tétel pénzbüntetésre ítélte azzal, hogy egy napi tétel összegét 2.500 forintban állapította meg, valamint 330.000 forint vonatkozásában vagyonelkobzást rendelt el.

Dr. H. I-nek kutatásai eredményeként – állítása szerint – sikerült előállítani egy olyan anyagot, amely segítségével az emberi szervezetben az antitest mennyisége fokozható. Ezen antikoleszterin antitest termelésének fokozásával csökkenthető az érelmeszesedés. Dr. H. I. az antikoleszterin antitest termelését fokozó vakcina felhasználási módját is kikísérletezte. Dr. H. I. a témával kapcsolatban több szabadalmat is beadott, azonban a szabadalom oltalma megszűnt, miután az ideiglenes oltalommal kapcsolatos díjfizetést megszüntette. Az általa feltalált antigén felhasználására, forgalomba hozatalára engedély iránti kérelemmel az annak elbírálására jogosult közigazgatási hatósághoz nem fordult, az antigén embereken történő felhasználása iránti kérelmet az arra hivatott hatósághoz ugyancsak nem nyújtott be.

Dr. P. L. Gy. heti három alkalommal magánrendelés keretében a kezelés céljából nála jelentkezőket tanácsokkal látta el, majd átadta részükre a dr. H. I-tól beszerzett antigént és azzal elvégezték a rendelőben a kezelést. A kezelésekért dr. P. L. Gy. 110.000 forintot kért az egyes jelentkezőktől. A vérvételt, majd a vérszérum és az antigén összekeverését, illetve a páciensek szervezetébe intravénásan történő bejuttatását ismeretlen egészségügyi személyzet végezte el egy orvosi centrumban. A páciensektől levett vért a rendelőben, mélyhűtőben tárolták.

Dr. P. L. Gy. ezen tevékenységét huzamosabb időn keresztül, meg nem határozható számú páciensnél végezte el. Az biztosan állítható, hogy 2013 augusztusa és 2014 februárja között közreműködött ilyen jellegű kezelésekben annak tudatában, hogy sem a készítmény, sem az eljárás nem engedélyezett.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához megküldött átiratában az elsőfokú bíróság ítéletének helybenhagyására tett indítványt.

Eljáró bíróság: