P. R. és társai - fegyveres rablás (pénzszállítók)

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 29. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
rablás
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Fszt. 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék a 2017. április hó 26. napján kihirdetett ítéletével P. R. I. r. vádlottat 8 rb. fegyveresen, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette, 2 rb. magánlaksértés bűntette, 5 rb. személyi szabadság megsértésének bűntette, 2 rb. testi sértés bűntette, melyből 1 rb. kísérlet, 1 rb. testi sértés vétsége, 3 rb. rongálás vétsége, 1 rb. rongálás bűntette, 2 rb. orgazdaság bűntette, 8 rb. lőfegyverrel visszaélés bűntette, okirattal visszaélés vétsége, 2 rb. közokirat-hamisítás bűntette, 2 rb. egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette, közúti veszélyeztetés bűntette és garázdaság vétsége miatt halmazati büntetésül 14 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra és 10 év járművezetéstől eltiltásra,

É. Z. II. r. vádlottat 7 rb. rablás bűntette, 2 rb. magánlaksértés bűntette, 5 rb. személyi szabadság megsértésének bűntette, 1 rb. testi sértés bűntette, 3 rb. rongálás vétsége, - mely cselekményeket részben társtettesként, részben bűnsegédként követett el - 5 rb. lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt halmazati büntetésül 12 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra,

K. N. III. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntette és bűnsegédként elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt 5 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az I. r. vádlottat 2 rb. rablás bűntette és 1 rb. magánlaksértés bűntettének, a III. r. vádlottat 1 rb. rablás bűntettének és 1 rb. lőfegyverrel visszaélés bűntettének, míg E. A. IV. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett rablás bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Rendelkezett az I.-III. r. vádlottak által előzetes fogvatartásban és házi őrizetben töltött időnek a szabadságvesztés büntetésbe történő beszámításáról, a feltételes szabadságra bocsáthatóság legkorábbi időpontjáról, a bűnjelekről, a bejelentett polgári jogi igényről és a bűnügyi költség viseléséről.

Az ítélet ellen az ügyész, valamint I., II., III. r. vádlottak és védőik fellebbeztek.

A bűnösség alapját képező tényállás rövid lényege:

Az I. r. vádlott egy esetben ismeretlen társsal, míg a további esetekben többnyire II. r. vádlottal, egy esetben III. r. vádlottal együtt követett el általában pénzszállítók, 2 esetben családok sérelmére fegyverrel rablási cselekményt. A pénzszállítók kirablásakor az értékszállítást végző személyeket az I. r. vádlott felszólította, hogy feküdjenek a földre és hogy ennek nyomatékot adjon 4 esetben ezeket a személyeket meg is ütötte a kezében lévő lőfegyver markolatával.

Az I. r. vádlott egy előzéses konfliktust követően egy bevásárlóközpont parkolójában észrevette a konfliktusban részes másik gépkocsit, majd melléparkolt és egy fém tárggyal a gépkocsi motorháztetejét, valamint bal oldalát összekarcolta.

Az I. r. vádlott 2 alkalommal megszerzett – általa tudottan - korábbi lopási cselekményből származó gépjárműveket, amelyeknek eredeti rendszámtábláját egy lengyel illetve egy ismeretlen helyről származó forgalmi rendszámra cserélte és a gépjárműveket rendszeresen használta.

Az I. r. vádlott közreműködött egy-egy, alakilag és tartalmilag is hamis lengyel forgalmi engedély illetve lengyel lakcímkártya elkészítésében.

Az I. r. vádlott közlekedési konfliktusba keveredett az 1. sz. tanú által vezetett gépkocsival. Az I. r. vádlott a balra kanyarodósávból a záróvonalat átlépve irányjelzés nélkül áttért a belső fogalmi sávba, amellyel közvetlenül veszélyeztette az 1. sz. tanú által vezetett gépkocsi utasainak testi épségét. Az 1. sz. tanú ezért megállt és kiszállt az autójából, majd az I. r. vádlott is így tett, és elindult az 1. sz. tanú felé, akit ököllel meg is ütött. Mivel a cselekmény idején az adott területen jelentős gépkocsiforgalom volt, ez a cselekmény alkalmas volt arra, hogy az azt észlelő személyekben megbotránkozást és riadalmat keltsen.

Egyéb információ: 

További nyilvános ülés: 2018. április 3. 9:00

 

Eljáró bíróság: