B. T. vádlott - szexuálisan bántalmazta a felügyeletére bízott gyermekeket

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 31. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
Szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
Fszt. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2017. december 12. napján kihirdetett ítéletével B. T. vádlottat 28 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette, 20 rendbeli folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntette, 2 rendbeli szexuális kényszerítés bűntette, testi sértés bűntette és 4 rendbeli testi sértés vétsége miatt halmazati büntetésül 14 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, a gyermeknevelői, felügyelői, gondozási, ápolási foglalkozástól végleges hatályú és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott a szabadságvesztés büntetésből legkorábban a kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság ugyanakkor az ügyész indítványára a vádlottal szemben 20 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette, súlyos testi sértés bűntettének kísérlete, könnyű testi sértés vétsége és könnyű testi sértés vétségének kísérlete miatt indult büntetőeljárást megszüntette, mert a vád tárgyává tett jelentősebb súlyú bűncselekmények mellett a felelősségre vonás szempontjából nem volt jelentőségük.

Rendelkezett továbbá a vádlott által előzetes letartóztatásban töltött idő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelekről és a bűnügyi költség viseléséről.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint B. T. vádlott 2005 októberétől 2014 februárjában történt elfogásáig nevelőként, illetve képesítés nélküli testnevelő tanárként és osztályfőnökként dolgozott különböző oktatási intézményekben, gyermekotthonokban.

Az édesanyjával együtt élő vádlott több alkalommal a gyermekotthonban éjszakázott, a nevelésére és felügyeletére bízott gyermekekkel rendszeresen a munkaidején kívül is találkozott, őket rendszeresen hazavitte a lakásába, hogy vele töltsék az éjszakát.

Kihasználta, hogy a gyermekek szociálisan hátrányos helyzetűek, többnek már nem élt az édesapja, illetve nem tartottak kapcsolatot az édesapjukkal. A vádlott így apapótlékként közeli, idővel szexuális jellegű kapcsolatot alakított ki a sértettekkel, akiknek rendszeresen vett különféle ajándékokat is, ezzel erősítve a gyermekekkel való kapcsolatát. A nevelésére és felügyeletére bízott, köztük 12. életévét be nem töltött fiúgyermekeket - akár akaratuk ellenére - éveken keresztül, rendszeresen fajtalanságra, illetve annak eltűrésére kényszerítette az oktatási intézményekben és gyermekotthonokban, a saját gépjárművében, a lakásán és a garázsában, illetőleg különböző szervezett kirándulások, táborozások alkalmával.

A bűncselekmény elkövetésének időszakában nem szenvedett és jelenleg sem szenved az elmeműködés olyan kóros állapotában, amely büntethetőséget kizáró okként lenne értékelhető.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az eljárást megszüntető rendelkezéseket a fellebbezésre jogosultak tudomásul vették, így azok tekintetében a részjogerő beállt.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, a súlyosítás érdekében bejelentett ügyészi fellebbezést fenntartotta.

Egyéb információ: 

További nyilvános ülés időpontja: 2018. június 13. 9:00

Eljáró bíróság: