U. R. és társai

Tárgyalás időpontja: 
2018. december 11. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
4.Bf.203/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak közül 2016-ban U. R. I. r. és L. B. V. III. r. vádlottak élettársi kapcsolatban álltak, F. L. II. r. vádlottal pedig baráti viszonyban voltak. A vádlottak 2016 január elején megbeszélték, hogy szórakozásból fémkapukat, majd álló, illetve közlekedő járműveket fognak megdobálni. Ebből a célból köveket gyűjtöttek, amelyeket részben maguknál tartottak, részben az I. r. vádlott tulajdonában álló személygépkocsiban helyeztek el. A vádlottak 2016. február 04. és március 03. napja közötti időszakban a közös döntésüknek megfelelően a következő bűncselekményeket követték el:

2016. február 04. napján 22 óra körüli időben Érden közlekedtek az I. r. vádlott által vezetett gépkocsival. Az I. r. vádlott a vezető oldali ablakon kinyúlva egy ebből a célból a gépkocsiban tartott követ dobott a vele ellentétes irányból érkező – utasokat nem szállító – autóbusz sofőrjének feje irányába. A kő az autóbusz első szélvédőjén egy pókhálószerű repedést okozott, aminek következtében 230.880 Ft kár keletkezett. A buszvezető sértett a kormányt nem rántotta el, lassított és megállt, majd jelentette az esetet. A vádlottak a cselekményük elkövetése után továbbhajtottak. (I. tényállási pont)

2016. február 08. napján 21 óra 47 perckor Tárnokon az I. r. vádlott az általa vezetett gépkocsi ablakából kinyúlva egy kb. ököl nagyságú követ dobott a menetrendszerűen közlekedő, utasokat nem szállító – autóbusz vezetőjének feje irányába. A kő a sértett feje magasságában csapódott be, a szélvédő betört és néhány szilánk a sértett ruhájára, szemüvegére és hajára hullott, de sérülést nem okozott. A szélvédő betörésével 264.270 Ft kár keletkezett. A vádlottak a cselekményük elkövetése után továbbhajtottak.

A vád szerinti időszakban a vádlottak több hasonló jellegű cselekményt követtek el. (III. és V. tényállási pont)

A vádlottak 2016. február 23. napján az esti órákban bementek egy bekerítetlen ingatlanra, onnan egy 25 kg súlyú, bontatlan állapotban lévő cementes-zsákot hoztak ki és az autóba tették, hogy azzal később más járművet dobjanak meg. A vádlottak a személygépkocsival 22 óra 15 perc körüli időben az M7 autópálya 23. kilométerében található, az autópálya felett átívelő felüljáróra hajtottak és a korláttól nem messze megálltak. A felüljáró korlátján a zsákot átemelték és szemből a sértett által vezetett jármű szélvédője irányába ledobták. A cementes zsák az M. L. sértett által vezetett vontató szélvédője közepének ütközött, beszakította azt és a vezetőfülke belsejébe zuhant, miközben a szétszakadt zsákból a cementpor a vezetőfülke belsejét és a sértettet beterítette. A szélvédő beszakadását követően a sértett fékezett, az út szélére félre állt, majd telefonon értesítette a rendőrséget. (IV. tényállási pont)

2016. március 03. napján az I. r. vádlott gépkocsijának hátsó forgalmi rendszámát az I. r. és II. r. vádlott lefeszítette, majd a rendszámtábla nélkül maradt autóval egy benzinkútnál próbáltak meg fizetés nélkül tankolni, a kútkezelők azonban feltartóztatták őket és értesítették a rendőrséget.

A fenti tényállás alapján a Budapest Környéki Törvényszék a 2018. május 04. napján kihirdetett ítéletével

- U. R. I. r. vádlottat 2 rb. közúti veszélyeztetés bűntette, 2 rb. társtettesként elkövetett közlekedés biztonsága elleni bűntett, társtettesként elkövetett rongálás bűntette, 5 rb. rongálás vétsége, társtettesként elkövetett egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette és folytatólagosan, társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt halmazati büntetésül 2 év – végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és a közúti járművezetéstől végleges eltiltásra ítélte.

- a fenti bűncselekményeket részben társtettesként, részben bűnsegédként megvalósító F. L. II. r. és L. B. V. III. r. vádlottat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és a közúti járművezetéstől végleges eltiltásra ítélte.

Elrendelte mindhárom vádlott pártfogó felügyeletét. Megállapította, hogy a szabadságvesztést elrendelése esetén börtönben kell végrehajtani azzal, hogy abból a vádlottak legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

A bíróság rendelkezett a járulékos kérdésekről, ennek körében kötelezte a vádlottakat, hogy kártérítésként egyetemlegesen fizessenek meg 287.358.- és 32.241.- forintot a magánfelek részére, valamint az államnak a le nem rótt eljárási illetéket.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész az I. és II. r. vádlottak terhére téves minősítés miatt, a IV. tényállási pont esetében emberölés bűntette kísérletének megállapítása és a büntetések súlyosítása végett, az I. r. vádlott és védője a közúti járművezetéstől eltiltás miatt, a II. r. vádlott és védője enyhítés és a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának csökkentése, a III. r. vádlott és védője a közúti járművezetés tartamának csökkentése miatt jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, az ügyészi fellebbezést módosított tartalommal tartotta fenn.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2018. december 11. napjának 09,00 órájára tűzött ki nyilvános ülést a fszt. 3. számú tárgyalóterembe.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
140.54 KB