Nyilvános ülés a "Tolvajkergetők" ügyében

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 2. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
önbíráskodás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
1.Bf.12/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 8.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Budapest Környéki Törvényszék 2018. szeptember 14-én P. T. I. r. vádlott távollétében hozott ítéletet azoknak a férfiaknak az ügyében, akiket önbíráskodás bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádol a Pest Megyei Főügyészség.

A bíróság az ügyészi minősítéstől eltérően a vádlottak bűnösségét súlyos testi sértés, valamint garázdaság bűntettében állapította meg. P. T. I. r. vádlottat társtettesként elkövetett súlyos testi sértés és társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt halmazati büntetésül 2 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. T. S. II. r., T. R. V. III. r. és B. A. IV. r. vádlottakat is bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett súlyos testi sértés és társtettesként elkövetett garázdaság bűntettében. A II. r. vádlottat halmazati büntetésül 1 év 3 hónap 3 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, egyben elrendelte pártfogó felügyeletét és külön magatartási szabályként előírta, hogy az I. r. vádlottal kapcsolatot ne tartson. A III. r. vádlottat a bíróság halmazati büntetésül 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A III. r. vádlott esetében is pártfogói felügyeletet rendelt el és külön magatartási szabályként előírta, hogy az I. r. vádlottal kapcsolatot ne tartson. A IV. r. vádlottat halmazati büntetésül 9 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a III. és IV. r. vádlottakat előzetes mentesítésben részesítette.

A vád szerint a vádlottak annak érdekében, hogy vagyoni igényüket érvényesítsék, egy csalikerékpárként kihelyezett és ellopott biciklit oly módon próbáltak visszaszerezni, hogy a sértettet fenyegették, majd több helyszínen bántalmazták is. Közülük I. r. vádlott acélbetétes cipővel fejberúgta, amely a vádhatóság szerint az életveszélyt okozó testi sértés bűntette kísérletének megállapítására alkalmas az önbíráskodás mellett. A bíróság a vádtól részben eltérő tényállás alapján az önbíráskodást nem látta megállapíthatónak és a személy elleni bűncselekményt a fentiek szerint súlyos testi sértés bűntettének minősítette.

A törvényszék ítélete ellen az ügyész a cselemények vád szerinti minősítése és az I. r. vádlott büntetésének súlyosítása, míg a vádlottak és védőik elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

Az ítélőtábla az ügyet két határnapra nyilvános ülésre tűzte ki.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
184.06 KB