K. B. - "Kakucsi gyilkosság"

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 12. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
5.Bf.42/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 3.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

K. B. vádlott ellen emberölés bűntette miatt indult büntetőeljárás a Budapest Környéki Törvényszéken. A Budapest Környéki Törvényszék mint elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint:

A vádlott a középiskola elvégzését követően nagyapja gazdaságában dolgozott Kakucson; s hajnali és esti munkája miatt nem volt lehetősége az idejét vele egykorúak társaságában tölteni.

A vádlott és M. V. sértett az általános iskolából ismerték egymást, a vádlottnak már akkor tetszett a sértett. 2013-ban a vádlott szeretett volna a sértettel közelebbi kapcsolatba kerülni, azonban a sértett az ilyen jellegű közeledését elutasította.

2016. év elejétől a vádlott megpróbált kitörni az addigi élethelyzetéből, külföldi munkavégzéssel kapcsolatos információkat gyűjtött, s az akkori kapcsolatában felmerült problémák miatt más nők társaságát is kereste, azonban ezen próbálkozásai viszonzatlanok maradtak.

A vádlott a sértett huszadik születésnapján felvette a kapcsolatot a sértettel, s innentől kezdve Facebookon, telefonon, és személyes találkozásaik során tartottak egymással kapcsolatot.

A sértett ebben az időszakban a főiskolai felvételiére készült, ezért Budapestre járt magántanárhoz. A vádlott ezekről a különórákról tudva számos alkalommal úgy alakította az idejét, hogy ugyanazokban az időpontokban véletlenül Budapesten legyen. Ilyenkor jelezte a sértettnek, hogy Budapesten tartózkodik, s a magánórák befejeztével a gépkocsijával hazavitte őt Kakucsra. A vádlott továbbra sem csupán baráti kapcsolatot kívánt kialakítani vele, azonban a sértett a közeledését ismételten visszautasította, ami a vádlott frusztrációját tovább erősítette.

2016. március 4-én a sértett Budapestre, a Morrison's Liget Club & Barba utazott egyik barátnője születésnapjának megünneplésére, s a szórakozóhelyen ittas állapotba került. Erről az összejövetelről a vádlott is tudomást szerzett, s hajnali munkája befejeztével Budapestre utazott azzal a céllal, hogy a sértettet megölje.

A vádlott 2016. március elején ismeretlen internetes szolgáltató által az Apple felhőbe feltöltött olyan videófelvételeket tekintett meg, melyeken fiatal nőket kínoznak, illetve ölnek meg oly módon, hogy nagyobb pengehosszúságú késsel több szúrást és vágást ejtenek a hasukon. Ezek a videófelvételek felerősítették a vádlott szadisztikus fantáziáját, a videókon látott módon akarta a sértett megölni.

2016. március 5-én SMS-váltásokat követően 4 óra 30 perc körül a vádlott felvette a sértettet a szórakozóhelynél, s gépkocsival elindultak hazafelé. Hazafelé menet a vádlott a gépkocsijában ülő sértettet a nagyapja tulajdonában álló földterületen lévő kőris erdőbe vitte, ahol a vadászkését elővette, s nagyobb erővel 12 késszúrást adott le a sértett testének hasi és mellkasi tájékára. A sértett az első késszúrás elszenvedését követően, a 12. késszúrásig eltelt rövid idő alatt perceken belül életét vesztette.

A Budapest Környéki Törvényszék a 2018. október 17. napján kihirdetett ítéletével a vádlottat bűnösnek mondta ki előre kitervetlen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. Ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban 25 év kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Rendelkezett a vádlott által őrizetben és letartóztatásban töltött idő szabadságvesztésbe történő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelekről és a bűnügyi költség megfizetéséről.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott enyhítésért, védője a tényállás részbeni megalapozatlansága és téves minősítés miatt, valamint enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2019. április 12., április 17. napjának 9 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a földszint 3. számú tárgyalóterembe.

Megjegyzés: A nyilvános ülés első határnapján iratismertetés, perbeszédek, felszólalások, a második napon – előzetes tervek szerint – határozathirdetés várható.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
179.81 KB