E. Zs. és társai - "Voldemort ügy"

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 11. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
3.Bf.100/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 8.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint E. Zs., B. T. és F. M. szociális szövetkezeteiket érintően 2014-ben közösen nyújtottak be európai uniós pályázati kérelmeket, melyeket a pályáztató elutasított. 2015-ben Dr. M. R. segített volna nekik bennfentesként a pályázatok elbírálásánál, ha a megnyert pénz bizonyos százalékát visszaadják neki. A megállapodás értelmében Dr. M. R. nem csak a pályázatok pozitív elbírálásánál segített volna, hanem már azt megelőzően, olyan pályázatok kiírásánál járt volna közben bennfentesként, melyeket kifejezetten az őt megkereső szövetkezetek érdekében írt volna ki a pályáztató. A vádlottak azért nyújtották be a pályázatokat, hogy az elnyerhető összegek jelentős részét valós teljesítés nélkül saját céljaikra fordíthassák. Megegyezésük szerint részben fiktív, részben pedig a maguk részére visszajuttatni kívánt összeggel megemelt, túlárazott szerződéseket kötöttek volna az általuk kiválasztott vállalkozókkal a pályázati célok látszólagos vagy csak részleges megvalósítására. Ily módon az összesen megszerezhető közel 500 millió forintból legkevesebb 75 millió forint költségvetési támogatást kíséreltek meg jogtalanul megszerezni, melyből az elkövetésben résztvevő mindhárom elkövetői csoport egyenként 25 millió forintban részesült volna. Dr. M. R. „alkotmányos költség” címén, bizalmuk jeléül 10 millió forintot követelt K. P. és B. T. vádlottaktól, melyből 5 millió forintot meg is kapott.

Az elsőfokú bíróság a 2019. február 21-én meghozott ítéletével Dr. M. R. vádlottat 3 év, K. P. R. vádlottat 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre, pénzbüntetésre és közügyektől eltiltásra, E. Zs., B. T., F. M. vádlottakat felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre,  B. Sz. és T. T. vádlottakat pénzbüntetésre ítélte. Indokolásában a bíróság elmondta, hogy a beismerő és egyben terhelő vallomások, valamint az egyéb bizonyítékok, köztük a lehallgatási anyagok alapján állapította meg a vádlottak bűnösségét. Enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a cselekmény részben kísérleti szakban maradt, valamint három vádlott esetében az eljárás során tett beismerő vallomásaikat.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész az elkövetési érték vádiratban foglaltak szerinti megállapítása végett és K. P. R., B. Sz., dr. M. R. és T. T. vádlottak terhére súlyosításért, a vádlottak és védőik részben felmentésért, részben a büntetések enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2019. szeptember 11., 18. és 25. napján 09,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a földszint 8. számú tárgyalóterembe.

Megjegyzés: A nyilvános ülés első két határnapján iratismertetés, perbeszédek, felszólalások, a harmadik napon – előzetes tervek szerint – határozathirdetés várható.

Eljáró bíróság: