P. D. és társa - emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 20. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
6.Bf.224/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 4.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

P. D. és társa vádlottak ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszéken.

Az elsőfokú bíróság a vádlottak vallomásai, a sértett vallomása, a beszerzett szakértői vélemények és egyéb okirati, valamint tárgyi bizonyítékok alapján a következő tényállást állapította meg.

A vádlottak 2017 augusztusában munkavállalás céljából Csehországba utaztak, de az ottani körülményeket nem találták megfelelőnek, ezért úgy döntöttek, hogy hazajönnek Magyarországra. A hazafelé út során a kalauz a pardrubicei állomáson leszállította őket a vonatról, mivel nem volt jegyük. A vasútállomáson a vádlottak észrevették, hogy az állomás előtt taxik parkolnak, ezért elhatározták, hogy az egyik taxisofőrrel egy elhagyatott helyre vitetik magukat azért, hogy a taxisofőr pénzét, valamint egyéb értékeit erőszakkal megszerezzék. A terv végrehajtása érdekében az I. rendű vádlott a pályaudvar közelében található kerékpártárolóban elhelyezett egyik kerékpárról eltávolította a kerékpár acél fékhuzalát azért, hogy azzal fojtsa meg a kiszemelt áldozatukat. Augusztus 27-én hajnali 3 óra körül a vádlottak beültek a sértett taxijába és a II. rendű vádlott telefonjának navigációs alkalmazásában beállított elhagyatott helyre vitették magukat. Amikor egy kiserdő melletti földúthoz értek, a sértett leállította a gépjárművet. A sértett háta mögött ülő I. rendű vádlott a sértett nyakán átvetette az acélhuzalt és fojtogatni kezdte, az anyósülésen helyet foglaló II. rendű vádlott pedig a védekező sértettet arcon ütötte. Miután a sértettnek sikerült a fojtásból kiszabadulnia, az I. rendű vádlott kirángatta az autóból és dulakodni kezdtek. A sértettet a II. rendű vádlott is többször megütötte. Az I. rendű vádlott beült a taxiba, de azt nem tudta elindítani, amit a sértett kihasznált és kitépte az indítókulcsot az autóból, majd elmenekült a legközelebbi településre, ahol értesítette a rendőrséget. A vádlottak átkutatták az autót, kitépték a navigációs rendszert, de végül csak 3 doboz cigarettát vettek magukhoz és elrejtőztek a közeli kiserdőben. Bár a sértett sérülései 8 napon belül gyógyultak, a vádlottak cselekményei akár a sértett halálát is okozhatták volna.

A Fővárosi Törvényszék a 2019. május 09. napján kihirdetett ítéletével az I. rendű vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 9 év fegyházbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra, míg a II. rendű vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt mint bűnsegédet 6 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A törvényszék nem fogadta el a II. rendű vádlott azon védekezését, miszerint nem volt tudomása arról, hogy az értékeinek megszerzéséhez az I. rendű vádlott a sértett megölését tervezte. Bár a II. rendű vádlott a bírósági eljárás során megváltoztatta a vallomását, de a nyomozati szakban következetesen úgy vallott, hogy tudta, mire fogja használni az I. rendű vádlott a kerékpár bovdenjét. A szándékegységet – ezzel a bűnsegédi minőséget – megalapozza az is, hogy a II. rendű vádlott is bekapcsolódott a sértett bántalmazásába.

A törvényszék a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy mindkét vádlott büntetett előéletű és jelenleg is más büntetőeljárások hatálya alatt állnak. Enyhítő körülményként értékelte azonban, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, az I. rendű vádlott a bűncselekményt fiatal felnőttként, míg a II. rendű vádlott bűnsegédként követte el, illetve azt, hogy a II. rendű vádlottnak kiskorú gyermeke van.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész – 3 munkanap gondolkodási idő fenntartását követően – mindkét vádlott terhére téves minősítés miatt, a társtettesi elkövetői alakzat megállapítása és a szabadságvesztés tartamának felemelése érdekében; míg a vádlottak és védőik téves minősítés miatt, emberölés kísérlete helyett rablás megállapítása és enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a társtettesi minőség megállapítását és a büntetés súlyosítását célzó ügyészi fellebbezést változatlanul fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2019. november 20. napjának 9 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a földszint 4. számú tárgyalóterembe.

Dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő

Dr. Hazafi Áron sajtótitkár – Büntető Kollégium

Dr. Meskó Eszter sajtótitkár – Polgári Kollégium

06 (1) 268-4830

06 (1) 336-5711

sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: