L. I. A. és társai (tábornokper)

Tárgyalás időpontja: 
2019. november 25. hétfő, 09:00
Ügy tárgya: 
vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
6.Kbf.46/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
1055 Budapest, Markó utca 16.
Tárgyaló: 
fszt. 9.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A megismételt eljárásban elsőfokon eljárt Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa a 2019. január 31-én kihirdetett ítéletével a 17 vádlott közül L. I. A. volt dandártábornok I. r. vádlottat részben folytatólagosan, önálló intézkedésre jogosult személy által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, 11 rb. részben folytatólagosan bűnsegédként, önálló intézkedésre jogosult személy által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért őt halmazati büntetésül 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte, ellenben két tényállás tekintetében az ellene emelt vád alól felmentette.

O. J. volt dandártábornok XVI. r. vádlottat 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, őt 8 rb. folytatólagosan, önálló intézkedésre jogosult személy által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, valamint 5 rb. részben folytatólagosan bűnsegédként önálló intézkedésre jogosult személy által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében találta bűnösnek, ellenben egy tényállás tekintetében az ellene emelt vád alól felmentette.

A Debreceni Törvényszék 4 vádlottat, dr. F. L. nyá. ezredes II. r. vádlottat, N. D. III. r., M. I. VI. r. és R. Gy. tartalékos őrnagy IX. r. vádlottat az ellenük emelt vesztegetési vádak alól felmentette.

11 vádlottat 2 év – 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, közülük 6 vádlottat lefokozásra is ítélt a katonai tanács olyan bűncselekmények miatt, amelyekben megállapította a bűnösségüket, ellenben 7 vádlottat egyes vesztegetési tényállások vonatkozásában felmentett.

Az elsőfokú bíróság 10 vádlott esetében vagyonelkobzást rendelt el összesen több mint 100 millió forint erejéig, melynek összegét az I. r. vádlottal szemben közel 28 millió forintban, míg XVI. r. vádlottal szemben több mint 50 millió forintban határozta meg.

A törvényszék a bizonyítási eljárás során összesen kilenc vádpontot, ezen belül 28 tényállást vizsgált. Az általa megállapított tényállás lényege szerint a bűncselekmények elkövetése idején a vádlottak – három kivételével – a Magyar Honvédség kötelékébe tartoztak, egyikük a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként tevékenykedett, a többiek a honvédséghez kapcsolódó különböző katonai szervezeteknél, gazdasági társaságoknál töltöttek be vezető pozíciókat. Az I. r. és XVI. r. vádlottak a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Főosztály vezetői voltak egymást követő időben.

Ezek a szervezetek feleltek például a honvédségi rendezvények szervezéséért, a honvédségi ingatlanok üzemeltetéséért, eszközök, felszerelések beszerzéséért. Pozíciójuknál fogva ők választották ki azokat a vállalkozásokat, akikkel a különböző feladatok ellátására szerződtek.

2001-ben a Magyar Honvédségen belül nagyszabású átszervezések indultak el, amelyek módosították a korábbi szervezetek feladatkörét, működését és ezáltal a korábbi kapcsolatrendszert is érintették. A vádlottak tevékenységének lényege az volt, hogy egy visszaosztási rendszert vezettek be, amely alapján a szerződött polgári vállalkozásoknak a honvédségi megbízási díjak egy részét vissza kellett szolgáltatniuk. Általában a cégek vezetőivel vették fel a kapcsolatot és a beszélgetések során közölték velük, hogy mennyi pénzt kérnek vissza, egy esetben ez a nettó érték 20 százaléka volt.

Az elsőfokú ítélet ellen a katonai ügyész a felmentő rendelkezések miatt bűnösség megállapítása érdekében, illetve súlyosításért és a vagyonelkobzás összegének felemeléséért, ezzel szemben a bűnösnek talált vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért jelentettek be fellebbezés.

Az elsőfokú ítélet Dr. L. Sz. volt ezredes XI. r. vádlott és B. Zs. volt százados XII. r. vádlott tekintetében 2019. február 08-án jogerőre emelkedett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta, míg a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa az ügyet nyilvános ülésre tűzte ki a fszt. 9. számú tárgyalóterembe az alábbi határnapokra:

2019. november 25. 09,00 óra

2019. november 27. 12,00 óra

2019. november 29. 12,00 óra

2019. december 02. 09,00 óra

2019. december 11. 09,00 óra

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
116.93 KB