G. E. I. r. vádlott és 52 társa - záhonyi határrendészek

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 16. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
6.Kbf.66/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet I. számú tárgyalóterem (díszterem)
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya 2017 augusztusában emelt vádat 53 vádlottal szemben előnyért hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A vád szerint a záhonyi határrendészeti kirendeltség a magyar-ukrán határon a zöldhatár, valamint a közúti és vasúti személy- és teherforgalom ellenőrzését végzi. A határátkelőhely jelentős személy- és áruforgalmat bonyolít le: a vád szerinti cselekmények elkövetésének évében – 2015-ben – több mint 2 millió személyt és közel 900.000 járművet ellenőriztek. A határ személyforgalmának a 70 százaléka külföldi. A harmadik országbeli állampolgároknak ahhoz, hogy Magyarországra beléphessenek az érvényes útlevél mellett vízummal, vagy tartózkodási engedéllyel kell rendelkezniük. Gyakran előfordul, hogy a külföldi utas lejárt útlevéllel, tartózkodási engedéllyel vagy vízummal érkezik a határra, ami helyszíni bírságot vagy idegenrendészeti eljárást von maga után. Ennek elkerülése érdekében a külföldi utasok rendszeresen pénzt adtak a határrendészeknek. Az útiokmány, a vízum lejárta, illetve túltartózkodás esetén 50 euro, hosszabb idejű túltartózkodás, illetve úti okmány hiánya esetén 100 és 400 euro közötti összeg volt a fizetendő „tarifa“. A határátkelőhelyen gyakran fordulnak meg az unió országaiban dolgozó ukrán állampolgárokat szállító kisbuszok is, amelyek a sok csomag miatt gyakran túlsúlyosak. A kisbuszok üzemeltetői kilónként számolnak fel viteldíjat a csomagokra, ezért abban érdekeltek, hogy minél több csomagot elszállítsanak. Ha a jármű össztömege meghaladja a KRESZ-ben meghatározott megengedett legnagyobb össztömeget, akkor az szabálysértés megállapítására alkalmas és helyszíni bírság szabható ki. A határon átkelők túlsúlyos gépjárművek esetében, ha a túllépés mértéke nem volt jelentős, akkor 20 eurot, jelentős túllépés esetén pedig 50 eurot fizettek az útlevélkezelőnek, hogy elkerüljék a hivatalos eljárást. A megszerzett pénzt az útlevélkezelői szolgálatban lévők általában megosztották egymás között, illetve a más szolgálati feladatot és az ügyeletesi szolgálatot teljesítőkkel is.

A kijelölés folytán elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa a 2019. július 9. napján kihirdetett ítéletében az ügyészi váddal túlnyomórészt megegyező történeti tényállást állapított meg, amely alapján a váddal egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét. Ezért letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre, továbbá közügyektől eltiltásra, pénzbüntetésre, vagyonelkobzásra és lefokozásra ítélte őket. Bizonyos vádpontok tekintetében azonban nem látta kétséget kizáró módon bizonyítottnak az ellenőrzéssel érintett gépjárművek túlsúlyosságát és az utasok túltartózkodását, illetve azt, hogy a vádlottak vesztegetési pénzt fogadtak volna el tőlük, ezért e cselekmények kapcsán felmentő rendelkezést hozott.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész a vádlottak terhére a felmentő rendelkezések miatt a bűnösség megállapítása, illetve a büntetés súlyosítása érdekében, míg a vádlottak és védőik többsége felmentésért, enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést változtatásokkal fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2020. október 16. napjának 09 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet I. számú tárgyalótermébe.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi készültségre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

Megjegyzés: A nyilvános ülés novemberben folytatódik.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
435.58 KB