P. J. és társa - zsámboki emberölés

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 22. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
3.Fkf.110/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet III. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

Az elsőfokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék mint fiatalkorúak bírósága által megállapított tényállás lényege szerint a többszörösen büntetett előéletű, „Gyilkos” becenevű P. J. I. r. vádlott és fiatalkorú H. J. I. II. r. vádlott egy munkásszállón laktak átmenetileg Zsámbokon, ahol társaikkal együtt építőipari segédmunkákat végeztek. 2017. október 14-én az I. r. vádlott a munkatársaival iszogatott a szálláson, majd az ittassága miatt felerősödött szexuális vágyaitól fűtve másnap hajnali 1 óra körül elindult a faluba. Egy családi házas ingatlanba az utcáról benézve észlelte, hogy egy nő egyedül tartózkodik a szobában. Átmászott a kerítésen, egy magához vett vascsővel betörte a ház ablakát, amin keresztül felfeszítéssel, majd a bejárati ajtón lévő lakat leverésével próbált meg az ingatlanba jutni. A cselekményt a házban lakó sértettek észlelték, rákiabáltak a férfira, aki ennek hatására eltávozott a helyszínről. Ezt követően az I. r. vádlott céltalanul bolyongott Zsámbokon, majd látta, hogy egy másik házban – ahol a 88 éves sértett egyedül lakott – ég a villany. A sértett idős kora miatt rendszeres gondozásra, ápolásra szorult. Az I. r. vádlottat továbbra is kényszeresen fűtötte a szexuális kielégülés vágya, ezért bemászott a házba, az ágyon fekvő és korábban altatót bevett sértettel dulakodni kezdett, bántalmazta őt, majd egy kb. 150 cm hosszúságú vascsővel az idős nőt többször fejen ütötte és közösült vele. A sértett a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az I. r. vádlott ezt követően élelem és egyéb dolgok után kutatott, majd a sértett környezetében levő ruhaneműt meggyújtotta. Ismeretlen időpontban, reggel 7 óra előtt távozott a házból, ahonnan a szállására ment. Miután hazaérkezett, a vérrel szennyezett ruházatát levette és lefeküdt az ágyába. A kora reggeli órákban közölte munkatársaival, többek között a II. r. vádlottal is, hogy „megölt egy idős nőt”. A II. r. vádlott erre az I. r. vádlottnak a bűncselekmény elkövetésekor viselt kapucnis felsőjét, valamint a cipőjét – bárminemű felszólítás, kényszer vagy fenyegetés nélkül – a kályhába tette, hogy elégesse, de nem volt nála gyújtó, így a ruházat megsemmisítésére nem került sor.

A törvényszék megállapította, hogy az I. r. vádlott sem jelenleg, sem a cselekmény elkövetésekor nem szenvedett olyan kóros elmeállapotban, amely miatt képtelen vagy korlátozva lett volna a terhére rótt cselekmény következményeinek felismerésében vagy e felismerésnek megfelelő cselekvésben.

A törvényszék a zárt tárgyaláson 2020. január 17. napján meghozott ítéletével P. J. I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, aljas célból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt mint visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Fiatalkorú H. J. I. II. r. vádlottat bűnpártolás bűntette miatt 1 év 6 hónap fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Elrendelte továbbá vele szemben a Miskolci Járásbíróság által korábban rablás bűntettének kísérlete miatt kiszabott 1 év 10 hónap szabadságvesztés végrehajtását is.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg az I. r. vádlott és védője az aljas célból és a különös kegyetlenséggel elkövetés megállapítása miatt, a büntetés enyhítése, a II. r. vádlott és védője felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezéseket nem tartotta alaposnak. Az elsőfokú ítélet megváltoztatását indítványozta annyiban, hogy az I. r. vádlott többszörös visszaeső, egyebekben mindkét vádlott tekintetében helybenhagyásra tett indítványt.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2020. október 22. napjának 09 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet III. számú tárgyalótermébe.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi készültségre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

Megjegyzés: Az eljáró tanács döntésétől függően jelen ügyben sor kerülhet zárt ülés elrendelésére.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
437.35 KB