S. P. és társai - tescós rablás

Tárgyalás időpontja: 
2020. november 17. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
4.Bf.68/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet III. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt S. P. és társai indult büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban 2019. május 29. napján kihirdetett ítéletével hosszú tartamú, köztük életfogytig tartó szabadságvesztés büntetéseket szabott ki, valamint 30 millió forintot meghaladó kártérítésre és ugyancsak több tízmillió forint nagyságrendű bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte a vádlottakat.

A bíróság a kalocsai illetőségű, illegális pénzváltással foglalkozó házaspár sérelmére elkövetett bűncselekmény vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette a terhelteket. Ugyancsak bizonyítottság hiányában került sor a vádlottak felmentésére az érdi pénzszállító autó kirablása, a Kőér utcai cselekmény, a Bajcsy-Zsilinszky utcai pénzváltó, valamint a kiskunhalasi ékszerüzlet kirablásának ügyében. Indokolásában a bíróság hangsúlyozta, hogy a felsorolt esetekben a nyomozás hiányosságai miatt a bizonyítékok teljeskörű feltárása nem történt meg, a rendelkezésre álló bizonyítékokból pedig kétséget kizáró módon a terheltek cselekményben való részvételét nem lehetett megállapítani. A budaörsi Tescónál a pénzszállító ellen elkövetett támadásban valamennyi érintett vádlott bűnösségét megállapította a törvényszék és cselekményüket nyereségvágyból, több emberen és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérleteként minősítette. Bűnösnek találta továbbá a vádlottakat lőfegyverrel és robbanóanyaggal visszaélés, valamint rablás bűntettében is. A bíróság halmazati büntetésként S. P. I. rendű vádlottat 20 év, a II. rendű vádlottat 14 év, a III. rendűt 16 év, a IV. rendűt életfogytig tartó, a VI. rendű vádlottat pedig 8 év fegyházbüntetésre ítélte, míg az V. rendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette a terhére rótt bűncselekmények alól. Az I., II., III. és IV. rendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Több vádlott esetében milliós nagyságrendű vagyonelkobzásról is döntött a bíróság.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott terhére a felmentéssel érintett cselekmények miatt bűnösség megállapítása érdekében, továbbá súlyosításért, a vádlottak és védőik – az ötödrendű kivételével – elsősorban felmentés, másodsorban pedig a büntetések enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak. Az elsőfokú ügyészi fellebbezést kisebb módosítással változatlanul fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2020. november 17., 19., 24., 26. és december 01., 03. napjának 09 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet III. számú tárgyalótermébe.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi helyzetre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
217.97 KB