S. B. - dabasi emberölés

Tárgyalás időpontja: 
2020. december 10. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
2.Bf.65/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet III. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék a 2020. január 17-én kihirdetett ítéletével S. B. vádlottat bűnösnek mondta ki - nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett - emberölés bűntettében. Ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a vádlottól lefoglalt 1.140.000 forintot a sértett törvényes örököse részére rendelte kiadni és kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült több, mint 6 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2017 februárjától egy bérelt házban lakott Dabason élettársával és gyermekeivel. A vádlottnak állandó bejelentett munkaviszonya nem volt, építkezéseken dolgozott alkalmi jelleggel ácsként. A család bevételei 2017 szeptemberére lecsökkentek, az albérleti díjat és a rezsit egy idő után már egyáltalán nem fizették, ezért a bérbeadó a tartozás kiegyenlítésére vagy kiköltözésre szólította fel őket.

Néhai sértett a bűncselekmény idején 70 éves idős asszony volt, aki 2011-ben megözvegyült, betegségekkel, időskori demenciával küzdött, ellátta magát, de jelentősebb kerti munkák elvégzésére nem volt képes. A vádlott ismerte a sértettet látásból, annak fiával gyermekkorukban barátok voltak, így tisztában volt azzal is, hogy a sértett módosabb ember.

2018. március 5-én a vádlott, miután elhatározta, hogy pénzt fog szerezni a sértettől, elment a sértett dabasi házához. A csukott, de be nem zárt ajtókon bejutott a házba, ahol összetalálkozott a sértettel és őt legalább 5-7 alkalommal megütött a fején, majd 2-3 alkalommal megütötte vagy megrúgta a mellkasán és a pénzét követelte. Miután a sértett elmondta, hogy egy bödönben tartja a pénzt a padláson, a vádlott a konyhapadlón hátán fekvő, súlyosan sérült sértett lábait a rádiómagnó kábelével, kezeit egy dróttal és egy kendővel összekötözte. Felment a padlásra és a bödönben levő kazettából magához vette a sértett 1.695.000 forint készpénzét, majd sorsára hagyva a sértettet, elhagyta a helyszínt. A sértett rövid idővel a bántalmazást követően elhunyt, másnap reggel a rokonai találták meg. A vádlott a pénzből legalább 555.000 forintot átadott az édesanyjának, aki 2018 márciusában kiegyenlítette a család tartozását a bérbeadónak. A sértettől eltulajdonított pénzből a nyomozóhatóság 1.140.000 forintot lefoglalt a vádlottól. Az idős korú, betegségekkel küszködő és hanyatló egészségű sértett a bántalmazás során elszenvedett sérüléseibe halt bele, szenvedései meghaladták a halállal szükségszerűen velejáró fájdalmakat.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott „minden rendelkezése” ellen, védője téves minősítés és enyhítés, valamint a lefoglalt pénzösszeg vádlott részére történő kiadása érdekében jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2020. december 10. napjának 09 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet III. számú tárgyalótermébe. A járványügyi helyzetre tekintettel a bíróság a bv. intézetben tartózkodó vádlott jelenlétének biztosítása érdekében telekommunikációs eszköz használatát rendelte el.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi helyzetre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
217.59 KB