B. B. T. - 17 évig szökésben lévő terhelt

Tárgyalás időpontja: 
2021. január 14. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
2.Bf.170/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet III. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszék a 2020. június 24-én kihirdetett ítéletével B. B. T. vádlottat aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte az eljárás során felmerült közel 600.000.- forint bűnügyi költség megfizetésére.

A törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott és egyik társa az 1990-es évektől kezdve több alkalommal volt büntetve vagyon elleni bűncselekmények – köztük szállodai lopások –  miatt.

A vádlott 2001. szeptember 28-án az egyik társával együtt álnéven, hamis okmányokkal és személyi adatokkal bejelentkezett egy budai hotelbe azért, hogy ott a korábbi módszerrel vagyon elleni bűncselekményeket kövessenek el. Rövid idő múlva csatlakozott hozzájuk harmadik társuk is.

A recepciósként dolgozó L. J. sértettnek a vádlott és társai ismerősök voltak, mivel a szállodában 2000 novemberében is volt egy lopássorozat, és akkor is hozzájuk hasonló személyleírású személyek merültek fel elkövetőként.

A vádlott és társai az este folyamán álkulcs használatával bementek a szállodában vendégként tartózkodó német állampolgárok szobájába, s onnan magukhoz vettek egy fényképezőgépet és egy mobiltelefont. Ezt követően visszatértek a szállodai szobájukba, ahol az eltulajdonított fényképezőgépet az asztalra tették, míg a mobiltelefont a vádlott egyik társa a kabátja bal belső zsebébe rejtette el.

Közben L. J. sértett jelzésére a hotel tulajdonosa és alkalmazottai kérdőre vonták a vádlottat és társait, akik a bejárat előtti szűk előtérben dulakodni kezdtek velük. Ennek során a vádlott a felelősségre vonás elkerülése, a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés elkerülése és szökésének biztosítása érdekében egy legalább 8 cm pengehosszúságú késsel megvágta őket, a recepciónál tartózkodó L. J. sértettet pedig a mellkasán és a hasa bal oldalán legalább két alkalommal közepes erővel megszúrta, majd futva kimenekült a szállodából. A vádlott egyik társa eközben szintén elmenekült, míg másik társát a kiérkező rendőrök a helyszínen elfogták.

A cselekmény következtében a hotel tulajdonosa és a támogatására kelt személyek 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedtek, amelyek miatt magánindítványt nem terjesztettek elő. A hason és mellkason szúrt L. J. sértett közvetlen életveszélyes állapotba került. Életét a gyors orvosi ellátás, a kórházba szállítását követően elvégzett mellkasfeltáró műtét mentette meg.

---

Az elkövetés után a vádlott Mexikóba szökött és hamis személyazonossággal új életet kezdett. Élettársa és közösen nevelt két kiskorú gyermekük jelenleg is Mexikóban él. A vádlottat 17 évi távollét után nemzetközi elfogatóparancs alapján fogták el a mexikói hatóságok magyar nyomozók felkérésére, ennek koordinálásában az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóhivatala (FBI) járt el közvetítőként. A vádlott hazaszállítására 2018. augusztus 1-jén került sor, Magyarországra érkezését követően a BRFK nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. 2019. február 1-ig letartóztatásban volt, majd óvadék ellenében bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt. Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően a Fővárosi Törvényszék a bűnügyi felügyeletét fenntartotta, az ügyészi fellebbezés folytán eljárt Fővárosi Ítélőtábla azonban a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel ismét elrendelte a letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye miatt.

---

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott indokolás nélkül, védője téves tényállás megállapítás miatt elsősorban felmentés, másodsorban eltérő minősítés és a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, az ügyészi indítványt fenntartva az elsőfokon kiszabott büntetés súlyosítását indítványozta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2021. január 14. napjának 09 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet III. számú tárgyalótermébe.

A járványügyi helyzetre tekintettel a bíróság a bv. intézetben tartózkodó vádlott jelenlétének biztosítása érdekében telekommunikációs eszköz használatát rendelte el.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi helyzetre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

További információ:

Dr. Hazafi Áron sajtótitkár – Büntető Kollégium 06 (1) 268-4830

vagy a sajto@fovitb.birosag.hu e-mail címen

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
344.17 KB