M. M. I. és társa - nagyapját megölő férfi

Tárgyalás időpontja: 
2021. január 15. péntek, 10:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
5.Bf.103/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszék a 2020. március 13-án kihirdetett ítéletével

M. M. I. I. rendű vádlottat emberölés bűntette, üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette, tettesként és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 11 év – börtön fokozatban végrehajtandó – szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Az eljárás során felmerült bűnügyi költségből több, mint 2 millió forint megfizetésére kötelezte és közel 6 millió forint összeg erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben;

M. Gy. Gy. II. rendű vádlottat közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 3 évre próbára bocsátotta, több, mint 200.000 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte és 130 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint az I. r. vádlottat anyagilag jelentősen támogatta a nagyapja. Havi rendszerességgel pénzt adott neki többek között a főiskolai tanulmányára, továbbá lakást is vásárolt a részére. Az I. r. vádlott a lakást eladta, a főiskolai tanulmányait pedig abbahagyta és erotikus filmekben kezdett el szerepelni. A férfi mindezt titokban tartotta a nagyapja előtt. Az I. r. vádlott apja és testvére azonban azt tervezték, hogy felkeresik a sértettet és beszámolnak neki a vádlott életviteléről. Az I. r. vádlott ettől tartva megölte a nagyapját, akinek holttestét először egy kukában, majd egy X. kerületi garázsban rejtette el. Azért, hogy fenntartsa a látszatot, hogy nagyapja még él és továbbra is segíti őt anyagilag, az I. r. vádlott a nagyapja vagyonához való hozzáféréshez a sértett nevében okiratot hamisított, 2 éven keresztül a nagyapja bankszámlájára érkezett nyugdíjból fizette a lakásrezsit és bevásárlásokat végzett. Amikor pedig személyes jelenlétre volt szükség a hivatalos ügyintézéseknél, a pornófilmekben szereplő ismerőse segítségét kérte. Az I. r. vádlott a nagyapjával közel azonos korú II. rendű vádlottal játszatta el az idős hozzátartozója szerepét, aki a sértett haláláról nem tudott és anyagi ellenszolgáltatásért cserébe a sértett nevében adásvételi szerződéseket, banki szerződéseket írt alá, okmányt igényelt.

Az elsőfokú ítélet szerint a bíróság nem találta megállapíthatónak a vádmódosításban szereplő aljas indokból történt elkövetést, mivel a bizonyítási eljárás során olyan adatok merültek fel, amelyek kizárták az I. rendű vádlott közvetett anyagi motivációját, így az emberölés bűntettének ezen minősített esetét sem lehetett megállapítani.

A szankció meghatározásakor a törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak beismerő vallomását, amely mindkettőjüknél feltáró jellegű volt, büntetlen előéletüket, az időmúlást, valamint a II. rendű vádlott idős korát is. Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor a többszörös halmazatot, az I. rendű vádlottnál pedig azt is, hogy közeli hozzátartozó sérelmére követte el a bűncselekményt, amely után a holtesttel kegyeletsértő módon bánt.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész az I. rendű vádlott terhére eltérő jogi minősítés, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének és csalás bűntette helyett költségvetési csalás bűntettének megállapítása, valamint súlyosítás érdekében, a II. rendű vádlott terhére kizárólag súlyosításért, az I. rendű vádlott és védője a csalás bűntette vonatkozásában felmentés, továbbá eltérő jogi minősítés, az erős felindulásból elkövetett emberölés bűntettének megállapítása és enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. A II. rendű vádlott és védője az ítéletet tudomásul vették.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, az elsőfokú ítélet ügyészi fellebbezésnek megfelelő megváltoztatását indítványozta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2021. január 15. napjának 10 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet II. számú tárgyalótermébe.

A járványügyi helyzetre tekintettel a bíróság a bv. intézetben tartózkodó vádlott jelenlétének biztosítása érdekében telekommunikációs eszköz használatát rendelte el.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi helyzetre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

További információ:

Dr. Hazafi Áron sajtótitkár – Büntető Kollégium 06 (1) 268-4830

vagy a sajto@fovitb.birosag.hu e-mail címen

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
325.32 KB