G. J. N. és társa - a Sziget Fesztiválon elfogott drogkereskedők

Tárgyalás időpontja: 
2021. január 19. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
kábítószer-kereskedelem bűntette
Ügyszám: 
2.Bf.149/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Fővárosi Törvényszék a 2020. június 29-én kihirdetett ítéletével két holland állampolgár vádlottat társtettesként elkövett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év – fegyházban végrehajtandó – szabadságvesztésre, 4 év Magyarország területéről kiutasításra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélt azzal, hogy a vádlottak legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra. A bíróság mindkét vádlottal szemben külön-külön 72 ezer forint és 225 euro összeg erejéig vagyonelkobzást rendelt el, valamint a 3 millió forintot megközelítő bűnügyi költségből 2 millió forint megfizetésére kötelezte őket.

Az előkészítő ülésen – a vád ismertetése után – mindkét vádlott beismerte bűnösségét és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A törvényszék ezen nyilatkozatokat elfogadta és a hatályos eljárásjogi szabályok szerint nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le.

Az elsőfokú ítélet szerint az egyik külföldi állampolgárságú vádlott 2019 augusztusát megelőzően Hollandiában ismeretlen körülmények között nagykereskedelmi mennyiségű, továbbértékesítésre szánt marihuánát és MDMA-tartalmú tablettát szerzett be. Később rábírta a szintén külföldi állampolgárságú társát arra, hogy segítsen neki a kábítószert Magyarországra hozni és a Sziget Fesztiválon értékesíteni. Miután a rendezvény biztonsági szolgálatának munkatársai felfigyeltek a két vádlott tevékenységére, őket a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen feltartóztatták. A vádlottak ruházatából, sátrából, az általuk bérelt széfből és az általuk használt gépkocsiból jelentős mennyiségű kábítószert, a kábítószer értékesítéséhez használt eszközöket, árlistákat, valamint készpénzt foglaltak le. A büntetések kiszabásakor a törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak büntetlen eléletét, bűnösségük beismerését és megbánó magatartásukat. Súlyosító körülményként értékelte azonban a vádlottak társtettesi minőségét, a jelentős mennyiséget többszörösen meghaladó mértékre történő elkövetést, illetve a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. A bíróság döntése szerint a vádlottak személyében rejlő társadalomra veszélyesség mértéke az átlagosnál csekélyebb mértékű, így a büntetéssel elérni kívánt célok esetükben a törvényi minimumban meghatározott szabadságvesztéssel is elérhetőek.

Az elsőfokú ítéletet a vádlottak és védőik a kihirdetéskor tudomásul vették, ellene az ügyész jelentett be fellebbezést mindkét vádlott terhére a büntetés súlyosítása érdekében.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést mindkét vádlott terhére változatlanul fenntartotta.

---

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően a vádlottak önkéntes jogkövetési hajlandóságára figyelemmel a törvényszék a vádlottak letartóztatását megszüntette és elrendelte bűnügyi felügyeletüket azzal, hogy a részükre kijelölt ingatlant csak külön engedéllyel hagyhatják el és a magatartási szabályok betartását a mozgásukat nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

A kényszerintézkedés tárgyában hozott végzés ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést mindkét vádlott ismételt letartóztatása érdekében.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyészi fellebbezést nem találta alaposnak, ezért az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta. A másodfokú bíróság egyetértett azzal, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok bűnügyi felügyelettel is biztosíthatók, figyelemmel arra, hogy a vádlottak már 11 hónapot töltöttek letartóztatásban, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből nincsenek kizárva, büntetlen előéletűek, bűnösségükre is kiterjedő beismerő vallomást tettek és megbánó magatartást tanúsítottak, és a csatolt okiratok szerint a magyarországi lakhatásuk és megélhetésük átmenetileg biztosított.

---

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2021. január 19. napjának 09 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet II. számú tárgyalótermébe.

FIGYELEM!

A nyilvános ülésre regisztráltak száma elérte a maximálisan engedélyezhető létszámot, a járványügyi rendelkezések betarthatósága érdekében a Fővárosi Ítélőtábla további regisztrációt az ügyben nem tud fogadni.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
218.72 KB