Sz. A. - "szigetszentmiklósi késelő" ÚJ HATÁRNAP!

Tárgyalás időpontja: 
2021. április 28. szerda, 10:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
5.Bf.180/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék a 2020. július 03-án kihirdetett ítéletével Sz. A. vádlottat – előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett – emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra legkorábban 30 év kitöltését követően bocsátható. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költségből 7,5 millió forint megfizetésére.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 1987. október 31. és 2014. december 21. között rendőrként teljesített szolgálatot, majd leszerelését követően többek között magánnyomozással és őrzés-védelemmel foglalkozott. A bűncselekmény elkövetését megelőző időszakban élelmiszerkereskedelmi cégekben dolgozott, ám számottevő jövedelme nem volt.

A sértett házassága a 2000-es évek elején megromlott. Férjével külön költöztek, de nem váltak el. A férj a cégének teljes tulajdonjogát a sértettre és a közös gyermekükre megosztva átruházta, azonban ügyvezetői pozíciójáról nem mondott le, illetve a cég bankszámlája felett is ő rendelkezett. A sértett és férje viszonya akkor romlott meg végleg, amikor a sértett pénzzé akarta tenni az üzletrészét.

A vádlott korábbi élettársa útján ismerkedett meg a sértett férjével és tudomást szerzett a köztük fennálló pénzügyi ellentétekről. Elhatározta, hogy erre hivatkozva megpróbál pénzt szerezni a sértettől, így elkezdte megfigyelni vagy megfigyeltetni a sértett lakóhelyét és szokásait. 2017 áprilisában egy parkolóban beült a sértett mellé annak kocsijába és bemutatkozás nélkül valótlanul állította, hogy a sértett férje 40 millió forinttal tartozik neki.

A vádlott elhatározta, hogy megöli a sértettet, ezért újabb találkozót kezdeményezett. Amikor a sértett beült a vádlott autójába, egy erdős területre hajtottak, ahol a sértettet az autóból kiszállította. Dulakodást követően több alkalommal fejen ütötte, majd zsebkésével háton, mellkason és nyakon szúrta a sértettet. Ezt követően a vádlott a sértett mobiltelefonját kikapcsolta és a táskájával, cipőjével együtt eltulajdonította.

A sértett még életben volt, amikor a vádlott az elkövetés helyszínének közelében eltemette.

Az elsőfokú ítéletet az ügyész a kihirdetésekor tudomásul vette, ellene a vádlott a cél és az ok megjelölése nélkül, védője felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően a törvényszék a vádlott letartóztatását a másodfokú ügydöntő határozat kihirdetéséig fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2021. január 20. napján 10 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést, melyet a bíróság működésében felmerülő objektív okból elhalasztott. Új határnapul 2021. április 28. napján 10 óra 00 percét tűzte ki a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet II. számú tárgyalótermébe.

A járványügyi helyzetre tekintettel a bíróság a bv. intézetben tartózkodó vádlott jelenlétének biztosítása érdekében telekommunikációs eszköz használatát rendelte el.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi helyzetre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

Információ:

Dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő 06 (1) 268-4813

Dr. Hazafi Áron sajtótitkár – Büntető Kollégium 06 (1) 268-4830

Dr. Tóthné dr. Pölöskei Eszter sajtótitkár – Elnökség 06 (1) 268-4819

sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
217.67 KB