J. V. - életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2021. március 24. szerda, 10:00
Ügy tárgya: 
életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
5.Bf.226/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Budapest Környéki Törvényszék a 2020. szeptember 3-án kihirdetett ítéletével - az ügyészség vádmódosításától eltérően - J. V. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette, rablás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt mondta ki bűnösnek és ezért őt halmazati büntetésül 8 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott különböző internetes társkereső oldalakon regisztrált, egy nem őt ábrázoló fényképpel, álnéven. Ezeken a fórumokon lépett kapcsolatba az ügy három sértettjével 2018 szeptembere és októbere között. Mindhármukkal internetes levelezésbe kezdett, majd személyes találkozót beszélt meg velük azzal a céllal, hogy a férfiakat bódult állapotba hozza és az értéktárgyaikat elvegye. Egy sértettel a Margitszigeten, két másik sértettel pedig a lakásukon találkozott, majd olyan italokat kínált nekik, amelyekbe többnyire bódító hatású, vényköteles gyógyszereket kevert. Ezektől a sértettek öntudatlan állapotba kerültek, így a vádlott átkutatta a ruházatukat és magához vette értéktárgyaikat. Az első sértettnek összesen 157.400 Ft kárt, a második sértettnek összesen 536.640 Ft kárt, a harmadik sértettnek összesen 393.280 Ft kárt okozott, az elfogyasztott italok hatására pedig mindhárom férfi kórházba került. Az igazságügyi orvos és toxikológus szakvélemények szerint a szervezetükbe juttatott gyógyszerek hatására közvetlen életveszélyes állapotba kerültek.

A vádlottat a nyomozó hatóság egy budapesti szórakozóhelyen elfogta, ruházatából és táskájából SIM kártyák, e-mail címek, jelszavak, valamint vényköteles tabletták kerültek elő.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosabb minősítés, nyereségvágyból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete megállapításáért és a kiszabott büntetés súlyosításáért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A fellebbviteli főügyészség a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést változatlanul fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A vádlott letartóztatását a bíróság fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2021. március 24. napján 10,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet II. számú tárgyalótermébe. A veszélyhelyzet során érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedések újbóli bevezetéséről szóló 112/2021. (III. 6.) Kormányrendelet 38. §-ából és a Fővárosi Ítélőtábla 2021. március 08. napjától hatályos 2021.El.II.B.14. számú beléptetési és benntartózkodási szabályzatának 5. § (1) bekezdéséből következően a nyilvános ülésen hallgatóság nem vehet részt, regisztrációt az ítélőtábla nem fogad. Az ügyben a másodfokú eljárás befejezésének napján sajtóközlemény fog megjelenni.

Budapest, 2021. március 21.

Fővárosi Ítélőtábla

Sajtótitkárság

Eljáró bíróság: