K. I. - újpesti rendőautó-baleset

Tárgyalás időpontja: 
2021. május 5. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
halálos közúti baleset okozásának vétsége
Ügyszám: 
6.Kbf.6/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet III. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Fővárosi  Törvényszék Katonai Tanácsa a 2021. január 08-án kihirdetett ítéletével halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt 1  év  6  hónap – 2 év próbaidőre  felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte K. I. vádlottat. A vádlott köteles megfizetni 640 ezer forint bűnügyi költséget, ugyanakkor a bíróság előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a rendőr törzsőrmesterként szolgáló  K. I. vádlott 2018.  február  15-én éjjel szolgálati autójával megkülönböztető fény- és hangjelzést használva egy rendőrségi helyszínre tartott. Sem ő, sem pedig utasa – a későbbi sértett – nem használtak biztonsági övet. Egy újpesti  kereszteződésben  a  vádlott  által  vezetett  gépjármű  összeütközött  egy  másik,  az  adott helyzetben  elsőbbséggel  bíró,  kizárólag  megkülönböztető  fényjelzést  használó  rendőrautóval. A vádlott gépjárművének utasa a baleset következtében a helyszínen elhunyt, életét a szabályszerűen használt, bekapcsolt biztonsági öv sem mentette volna meg. A vádlott és a másik rendőrautó utasa 8 napon túl, míg a másik sofőr 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A baleset azért következett be, mert a vádlott megkülönböztető jelzéseket használva ugyan, de úgy haladt be 68-72 km/h-s sebességgel a tilos jelzés ellenére a kereszteződésbe, hogy nem győződött meg arról: más közlekedő járművet veszélyeztet-e, illetve, hogy a másik, elsőbbségi helyzetben közlekedő jármű vezetője lehetővé teszi-e számára az akadálytalan továbbhaladást.

A vádlott az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság csak a büntetéskiszabási körülményeket vizsgálta. Enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, megbánását és bocsánatkérését, melyet a sértett hozzátartozói elfogadtak, továbbá az átlagon felüli szolgálatteljesítését, az időmúlást és azt, hogy bajtársai megsegítésére sietve valósította meg cselekményét. A terhére értékelte ugyanakkor, hogy a sértett halálán túl további két személy súlyos sérüléseket szenvedett. A bíróság az ügyészi indítványban foglaltakkal azonos büntetést szabott ki azzal az eltéréssel, hogy 3 évi időtartamra nem csak „B” járműkategóriára, hanem teljeskörűen eltiltotta a terheltet a közúti járművezetéstől. A bíróság a katonai ügyész és a védő indítványával egyezően úgy ítélte meg, hogy a vádlott a szolgálatban megtartható, ezért előzetes mentesítésben részesítette őt.

Az elsőfokú ítéletet a katonai ügyész tudomásul vette. A vádlott 3 munkanap gondolkodási idő fenntartását követően nem tett jogorvoslati nyilatkozatot, a védő fellebbezést jelentett be eljárási szabálysértés miatt a szabadságvesztés próbaidejének mérséklése és a járművezetéstől eltiltás mellőzése vagy csak a „B” járműkategóriára való korlátozása érdekében.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védői fellebbezést a járművezetéstől eltiltás „B” kategóriára történő korlátozása tekintetében alaposnak tartotta, ezért az elsőfokú ítélet ennek megfelelő megváltoztatását, egyebekben helybenhagyását indítványozta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2021. május 05. napján 09 óra 00 percre tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet III. számú tárgyalótermébe.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi helyzetre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

Eljáró bíróság: