H. M. - PÁSZTÓI CSECSEMŐ-GYILKOSSÁG

Tárgyalás időpontja: 
2021. június 8. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
2.Bf.56/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Balassagyarmati Törvényszék a 2020. december 2-án kihirdetett ítéletével H. M. vádlottat emberölés bűntette miatt 13 év – fegyházban végrehajtandó – szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A törvényszék a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti igény érvényesítését egyéb törvényes útra utasította. Rendelkezett továbbá az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról, a bűnjelekről és kötelezte a vádlottat több, mint 3 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint H. M. vádlott 2009. januárjától élettársi kapcsolatban élt M. J.-vel, amely kapcsolatból 2012-ben és 2016-ban két gyermek született; közösen nevelték a vádlott előző kapcsolatából született gyermekét is. A második gyermek születését követően közösen eldöntötték, hogy több gyermeket nem vállalnak, a vádlott élettársa kijelentette, hogy egy újabb terhesség esetén a gyermeket nem fogja elismerni és „ki fogja rugdosni belőle.”

Élettársa féltékeny volt a vádlott korábbi párjára, ezért a vádlottat verbálisan és sérülést nem okozó módon rendszeresen bántalmazta. Gyakran elzavarta őt otthonról, de soha nem a végleges szakítás szándékával, a gyermekeket sem vihette magával. A vádlott szülei ezért nem támogatták az élettársával fennálló kapcsolatát.

Ilyen körülmények között szembesült a vádlott 2017 nyarán azzal, hogy ismét terhes. A párkapcsolati és családi támogatottság hiánya miatt úgy döntött, titkolni fogja terhességét. Ezt senkivel nem közölte, orvosnál sem járt emiatt. A gyermek mozgását ettől az időponttól kezdve folyamatosan érezte. Amikor élettársa gyanút fogott, hogy újra terhes, közölte vele, hogy a magzat biztos nem tőle van, agyonüti és kirugdossa belőle. Élettársa terhességi teszt elvégzésére szólította fel. Ennek eredményét nem kellett bemutatnia, azonban az élettársa korábbi nyilatkozatai miatt a tesztet gyermeke vizeletével végezte el, illetve betétjét céklalével színezte meg.

2017 végén az élettársa ismét elzavarta a vádlottat otthonról, a Szilvesztert ismerősei körében töltötte. A vádlott 2018. január 1-jén reggel 9 óra körüli időben elhatározta, hogy hazamegy a gyerekeihez, azonban útközben a patak közelében észlelte, hogy elfolyt a magzatvize. Ekkor bement a híd alá, s mivel már tolófájásokat érzett, leguggolt, majd megszülte gyermekét. Megpróbálta megfogni az újszülöttet, de kicsúszott a kezeiből és mintegy 20 cm magasságból a patak partjára esett. A vádlott felemelte onnan, hallotta, hogy felsírt és észlelte a szívverését. Ezután a zsebében lévő zsebkéssel elvágta a köldökzsinórt, majd a gyermekkel a kabátja alatt, a karjában tartva 10:28 körüli időpontban a mentőállomás felé indult annak érdekében, hogy a gyermeket megfelelő ellátásban részesítse. A mentőállomás bejárata azonban zárva volt, az ajtó bejárata mellett elhelyezett gombot nem használta.

A vádlott tisztában volt azzal, hogy gyermeke életben van és segítségre szorul, ugyanakkor mérlegelni kezdett, hogy életben tartása vagy a halála érdekében fejtsen ki magatartást. Végül az újszülöttet továbbra is a kabátja alatt, karjában tartva 11:00 óra körül elindult annak a hídnak az irányába, ahol világra hozta. A gyermek életjeleit a továbbiakban már nem ellenőrizte. A szülését továbbra is titokban akarta tartani, ezért végül úgy döntött, hogy megszabadul az újszülöttől úgy, hogy a testét feldarabolja és eltünteti.

A vádlott 15 óra körül visszament a patak partjára, az újszülött fejére legalább négyszer közepes erővel ráütött, nyakát megszorította, majd testét feldarabolta és a vízbe szórta.

Ezt követően a vádlott a közelben lakó kolléganőjének lakásához ment, ahol menstruációs vérzésre, illetve elesésre hivatkozással mosdási lehetőséget kért, ruháját lecserélte. Ezután visszament barátnője lakásába, barátnőjének sírva mesélte el, hogy élettársa elől eltitkolt terhessége miatt mentőt hívott, amivel kórházba szállították, de elvetélt. Azt mondta, fél az élettársától, a kórházból elszökött. Végül az esti órákban élettársa érte jött, és vele együtt visszatért közös albérletükbe.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor nem szenvedett kóros elmeállapotban. Bár a szülés váratlanul érte, annak lezajlása nem eredményezett nála olyan tudatszűkült állapotot, amely a beszámítási képességét kizárta vagy korlátozta volna.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően a törvényszék – a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel – elrendelte az addig bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló vádlott letartóztatását.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott jelentett be fellebbezést enyhítésért, melyet a fellebbviteli főügyészség nem tartott alaposnak.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2021. június 8. napjának 09 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet II. számú tárgyalótermébe.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi helyzetre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

Információ:

Dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő

Dr. Hazafi Áron sajtótitkár – Büntető Kollégium

06 (1) 268-4830

06 (1) 336-5711

sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
234.75 KB