R. I. - feleségét fojtogató gyömrői férfi

Tárgyalás időpontja: 
2021. szeptember 17. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény
Ügyszám: 
5.Bf.102/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Egyéb információ: 

A Budapest Környéki Törvényszék R. I. vádlottat emberölés bűntettének kísérletében, zaklatás vétségében, garázdaság vétségében és személyes adattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt – halmazati büntetésül – 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült közel 600 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott és a sértett 1996 óta voltak házasok, egy gyermekük szültetett. Kapcsolatuk 2000 körül megromlott, a nő 2018-ban elhatározta, hogy elválik a vádlottól. Ezt a férfival is közölte, aki azonban nem vette komolyan a szándékát.

2019 januárjában a válás miatt a sértett ügyvédhez fordult, majd az egyeztetés eredményéről a vádlottnak is beszámolt. Ekkor a vádlott kijelentette, hogy a sértettnek biztosan van valakije, kérte, árulja el, ki az, de ezt a nő nem tette meg. Másnap a férfi ismét arról kérdezte a feleségét, hogy kivel van viszonya. Ezt a sértett továbbra sem árulta el, ezért a férje tovább faggatta, egyre agresszívabbá vált, majd megragadta a sértett nyakát és fojtogatni kezdte. Ennek hatására a sértett eszméletét vesztette. Amikor magához tért, értesítette a rendőrséget, majd a rendőri intézkedést követően kórházba ment. A bántalmazás következtében az asszony nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett és közvetett életveszélyes állapotba került.

A bántalmazást követően a vádlott elköltözött a feleségétől, aki közölte, hogy nem kíván kapcsolatot tartani és kommunikálni a férfival. Ennek ellenére a férj több alkalommal küldött SMS üzenetet a nőnek, aki távoltartási kérelmet nyújtott be vele szemben a bíróságon. Amikor a távoltartás határideje lejárt a vádlott megjelent a sértett házánál és közölte vele, hogy vissza szeretne költözni. Ezt a nő megtagadta és felszólította a férfit, hogy ne menjen többet a házhoz. A férj még több hónapon keresztül próbált a sértettel kapcsolatba lépni, felkereste a nő ismerőseit is, akiknek telefonon és az interneten keresztül is az asszonyt megszégyenítő üzeneteket küldött, valamint többüket azzal gyanúsított meg, hogy viszonyt folytattak a feleségével.

2020 májusában a sértett lánya észrevette, hogy a vádlott a házuk mögötti vasúti töltésről figyeli az ingatlanjukat. Egy másik alkalommal egy baráti összejövetelt zavart meg úgy, hogy megpróbált az udvarba bejutni, de végül a kiérkező rendőrök elfogták a vádlottat. Ekkor a sértett a sérelmére elkövetett zaklatás vétsége miatt magánindítványt terjesztett elő a vádlottal szemben.

2019 februárjában egy internetes közösségi portálon keresztül a vádlott szexuális tartalmú fényképeket küldött a sértettet foglalkoztató cég profiljára. Ezt az oldalt az asszonyon kívül más munkatárs is kezeli, így a férfi jelentős érdeksérelmet okozott a nőnek.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosabb főbüntetés és a mellékbüntetés tartamának felemelése, a vádlott valamennyi terhére rótt bűncselekmény alóli felmentése, a védő enyhébb minősítés, a zaklatás és garázdaság tekintetében felmentés, a büntetés enyhítése és a vádlottat terhelő bűnügyi költség összegének mérséklése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2021. szeptember 17. napjának 09 óra 00 percére tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet II. számú tárgyalótermébe.

A nyilvános ülésen való részvétel a járványügyi helyzetre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
97.35 KB