F. A. és társai - dohánytermékeket csempésző orgazdák VÁLTOZÁS!

Tárgyalás időpontja: 
2021. december 3. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
orgazdaság bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
5.Bf.160/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék az I. és a II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett orgazdaság bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra és 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A III. és V. rendű vádlottakkal szemben társtettesként elkövetett orgazdaság bűntette miatt 2 év 10 hónap, illetve 2 év 6 hónap börtönbüntetést, 3-3 év közügyektől eltiltást, továbbá 250 ezer, illetve 200 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A IV. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett orgazdaság bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 év – 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak 2014 április közepéig ismeretlen eredetű, jövedéki adózás alól elvont dohányárut szereztek meg és tároltak, illetve más szállítmánynak álcázva értékesítés céljából több alkalommal szállítottak Nagy-Britanniába és Észak-Írországba. A vádlottak a bűncselekménnyel kapcsolatos feladatokat egymás között megosztva, együttműködve, hosszabb időn keresztül bonyolították, a bűncselekménnyel száz millió forinthoz közeli vagyoni hátrányt okoztak.

Az ítélet kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak terhére fel nem róható tetemes időmúlást, két vádlott büntetlen előéletét, kettő esetében az egészségügyi állapotukat, továbbá azt is, hogy az egyik terhelt feltáró jellegű, míg egy másik részleges beismerő vallomást tett. Súlyosító körülmény volt három vádlott esetében a büntetett előéletük és az, hogy ketten – ellenük korábban kiszabott – feltételes szabadságvesztés hatálya alatt követték el a bűncselekményt.

Az elsőfokú ítélet az ügyész fellebbezést jelentett be mind az öt vádlott terhére, súlyosítás érdekében. A IV. r. vádlott és védője kivételével a többi vádlott és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A fellebbviteli főügyészség az ügyészi fellebbezést mind az öt vádlott terhére fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

Az I. r. védő betegsége miatt a 2021. november 24. napjára kitűzött nyilvános ülést az ítélőtábla beállította (elmaradt), a 2021. december 03. napján 09,00 órára kitűzött határnap azonban változatlan. A nyilvános ülés helyszíne: 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet II. számú tárgyalóterem.

Fővárosi Ítélőtábla

Sajtótitkárság

Eljáró bíróság: