T. I. G. - élettársa gyermekét halálra ütlegelő férfi

Tárgyalás időpontja: 
2022. február 18. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
5.Bf.275/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2021. május 26-án meghozott ítéletével T. I. G. vádlottat bűnösnek mondta ki különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt 18 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Kötelezte továbbá a felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2017 nyarán élettársi kapcsolatot létesített a későbbi sértett édesanyjával annak lakásában, így a gyermekkorú sértettet ettől az időponttól kezdve együtt nevelték. 2017 őszétől kezdve a vádlott barátja rendszeresen náluk aludt. 2018. január 24-én a gyermekkorú sértettet édesanyja a vádlottra bízta, arra az időre amíg ő dolgozni ment. A vádlott a sértettel a gyermekfelügyelet alatt végig a lakásban tartózkodott, a vádlott barátja egy alkalommal elhagyta a lakást. A vádlott a délelőtt folyamán, ismeretlen okból, többször, különböző módon, különböző testrészein bántalmazta a felügyeletére bízott sértettet. Egy botszerű eszközzel közepest meg nem haladó erővel, különböző testrészein, egyebek mellett a szeméremtájékán is megütötte a gyermeket, aki emiatt legalább 47 rendbeli zúzódást szenvedett el. A sértett a koponyaűri sérülések következtében elveszítette eszméletét. A vádlott barátja akkor értesítette a mentőket, amikor a gyermek már nem lélegzett és nem volt érzékelhető szívverése. A mentőközpont diszpécserének útmutatásai szerint a vádlott megpróbálta újraéleszteni a sértettet, de a kiérkező mentők már a klinikai halál állapotában találták. A mentők sikeresen újraélesztették, majd eszméletlen állapotban kórházba szállították. Mivel a koponyasérülések igen rövid idő alatt az agy állományában visszafordíthatatlan károsodást okoztak, a kötelező 72 órás megfigyelési időszak után megállapították a sértett halálát.

Az elsőfokú bíróság ítéletét az ügyészség tudomásul vette. A vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan téves minősítés miatt, harmadlagosan a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

Az ítélőtábla az ügyben 2022. február 18. napján 09,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet II. számú tárgyalótermébe.

A regisztráció nem feltétel,  azonban  a tárgyalóterem méretének és a távolságtartási szabályoknak a figyelembevételével a részvételt a Fővárosi Ítélőtábla csak azon személyek részére tudja biztosítani, akik a Polgári Tájékoztató Irodánál a (06 1) 336-5843-as telefonszámon vagy  a regisztracio_fovitb@birosag.hu e-mail címen az ügy beazonosításához szükséges adatok megjelölésével előzetesen  regisztrálnak, és azt az ítélőtábla visszaigazolta.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
349.95 KB