L. J. és társai - A 28-as villamoson történt emberölés

Tárgyalás időpontja: 
2022. március 31. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
4.Bf.388/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet IV. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2021. november 10-én meghozott ítéletével

- L. J. I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében. Ezért őt mint többszörös visszaesőt 20 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Egy korábbi, 1 év 8 hónap szabadságvesztés büntetéséből engedélyezett feltételes szabadságot megszüntette;

- D. K. II. r. vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 8 év 6 hónap – börtönben végrehajtandó – szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra;

- B. É. III. r. vádlottat bűnpártolás bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy elrendelése esetén azt börtönben kell végrehajtani, és a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Rendelkezett az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról, a bűnjelekről és kötelezte a vádlottakat az eljárás során felmerült mintegy 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak, akik Budapest VIII. kerületében hajléktalanként éltek, 2020. április 03-án este 21 óra körül felszálltak a Kőbányai úton a 28-as villamosra. Nyomban belekötöttek a sértettbe és barátjába, akikkel egy kistermetű kutya is utazott. Az I. rendű vádlott előbb a kutyát piszkálta, majd leköpte a sértettet és dulakodni kezdett vele. Eközben elővett egy 9,5 cm-es pengehosszúságú kést, amivel szíven szúrta a sértettet. A sértett barátja próbált a férfi segítségére sietni, azonban ezt a II. rendű vádlott megakadályozta azzal, hogy megütötte őt. A 26 éves sértett a szúrás következtében rövid időn belül a helyszínen életét vesztette, az életét a gyorsan kiérkező mentők sem tudták megmenteni. A vádlottak a helyszínről elmenekültek, de nem sokkal később a rendőrök a környéken elfogták őket.

A bíróság a három napon keresztül megtartott tárgyaláson tanúkat és szakértőket hallgatott meg. A lefolytatott bizonyítás eredményeként nem fogadta el az I. rendű vádlott azon védekezését, miszerint a sértettnél is egy kés volt és a villamos fékezésének hatására a sértett véletlenül esett bele a vádlott késébe. A II. rendű vádlott azon védekezését, hogy ő nem észlelte az I. rendű cselekményét, szintén elvetette, mivel azt a III. rendű vádlott beismerő és társaira is terhelő vallomása mellett az egyéb bizonyítékok is egyértelműen cáfolták. Elvetette azt a védekezést is, hogy az I. rendű vádlott nem szándékosan, hanem gondatlanul okozott sérülést, és azt állapította meg, hogy a szúrás pillanatában a vádlott felismerte annak reális lehetőségét, hogy magatartása alkalmas a sértett életének kioltására, és ezen eredménybe – ha azt nem is kívánta, de – belenyugodott.

A bíróság nyomatékosan értékelte a büntetés kiszabása körében az I. és II. rendű vádlottak sorszorosan büntetett előéletét, azt, hogy az I. rendű vádlott feltételes szabadság próbaideje alatt követte el a cselekményt, továbbá azt, hogy egy közforgalmú tömegközlekedési eszközön minden indok nélkül kötöttek bele az utasokba és bántalmazták a sértettet és barátját. Utalt arra, hogy az ilyen jellegű erőszakos bűncselekmények a főváros ezen részén elszaporodottnak mondhatók.

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyész az I. és II. rendű vádlottak terhére súlyosításért, hosszabb tartamú büntetés kiszabása érdekében, míg az I. és II. rendű vádlottak és védőik felmentésért, eltérő minősítésért, részben pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Az elsőfokú ítélet a III. rendű vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett.

A törvényszék az elsőfokú ítélet kihirdetését követően az I. és II. rendű vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

A fellebbviteli főügyészség a súlyosításra irányuló ügyészi fellebbezést fenntartotta, a vádlotti és védői fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság az ügyben 2022. március 31. napján 09,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet IV. számú tárgyalótermébe.

A regisztráció nem feltétel,  azonban  a tárgyalóterem méretének és a távolságtartási szabályoknak a figyelembevételével a részvételt a Fővárosi Ítélőtábla csak azon személyek részére tudja biztosítani, akik a Polgári Tájékoztató Irodánál a (06 1) 336-5843-as telefonszámon vagy  a regisztracio_fovitb@birosag.hu e-mail címen az ügy beazonosításához szükséges adatok megjelölésével előzetesen  regisztrálnak, és azt az ítélőtábla visszaigazolta.

Dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő

Dr. Hazafi Áron sajtótitkár – Büntető Kollégium

06 (1) 268-4830

06 (1) 336-5711

sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
466.31 KB