Sz. J. L. - 18 éves húgát megölő biatorbágyi fiatal

Tárgyalás időpontja: 
2022. május 5. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
1.Bf.360/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Budapest Környéki Törvényszék a 2021. október 14-én kihirdetett ítéletével Sz. J. L. vádlottat több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 17 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztést fegyházban rendelte végrehajtani azzal, hogy legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Rendelkezett a bűnjelekről és az eljárás során felmerült bűnügyi költségről.

Az elsőfokú bíróság nem jogerős ítéletében megállapított tényállás lényege szerint az egyik sértett a vádlott 18 éves húga. A másik sértett a 44. életévét betöltött édesanyjuk, akivel együtt hárman éltek szerény körülmények között. A vádlott viselkedési problémákkal küszködött már az iskolai időszakban is, megviselte a szülei válása, azután kezdetben az édesapjával élt, majd utána költözött vissza édesanyjához és a testvérével együtt az édesanyjánál nevelkedett.

A vádlott az elvonási tünetek és a családtagokkal szembeni bizalmatlanság miatt kisebb nézeteltérésre is erőszakosan reagált.

2019. június 17-én az édesanya távozása után, 8 óra körül a vádlott húgának szobájában szóváltás alakult ki, majd a vádlott őt felpofozta, aki az erőfölényben lévő bátyával szemben nem hagyta magát, visszakarmolt. Indulatai eluralkodtak a vádlotton, többször kisebb erővel megütötte vagy megrúgta a sértettet, aki el is esett. Ezt követően őt fojtogatni kezdte, gyermekkori birkózó múltjából eredően, jobb kezével hátulról átkulcsolta a nyakát és úgy szorította, miközben bal kezével a száját igyekezett betapasztani. A hosszabb ideig, percekig tartó fojtástól a sértettnél oxigénhiányos állapot alakult ki és eszméletét vesztette. Az elaléló testet – azt gondolva, hogy a sértett életét vesztette – a vádlott a szobából a közlekedő helyiségen keresztül a fürdőszoba irányába vonszolta, de a légcsövek és a verőerek leszorításának megszűntével a sértett kezdett magához térni.

Ezt tapasztalva a vádlott a konyhába ment és ott magához vett egy konyhakést és azzal visszatért, majd jobbról-balra irányuló közepes vagy azt meghaladó erővel nyakon szúrta testvérét úgy, hogy a penge a nyakán áthatolt.

A sértett a szúrt sérülés következtében, a vénás sérülés nyomán a légutakba jutott vér okozta fulladás miatt, perceken beül elhunyt. Életét semminemű orvosi beavatkozás nem menthette volna meg.

A vádlott a testvére holttestét a fürdőszobába tovább vonszolta, majd egy törülközőt tett az arcára, hogy azt ne lássa és a fürdőszobaajtót is rácsukta. Ezt követően a testvére ágyába egy nagyobb méretű plüssfigurát fektetett, amit betakart, azt a látszatott keltve, hogy az ágyban alszik valaki.

Magához vette testvére telefonkészülékét és azon keresztül Messenger üzenetet küldött, csevegett a húga nevében édesanyjával, azt jelezve, hogy megy, készülődik a munkába. Az anya még délelőtt felhívta a lánya mobiltelefonszámát, de a hívást a vádlott fogadta és azt hazudta, hogy a testvére alszik.

Az anya 12 óra 50 perc körüli időben hazament, ahol felfedezte lánya holttestét, ekkor a vádlott az anyjára támadt. Hátulról, éppen úgy, ahogy korábban testvérét fojtogatta, majd anyja jobb lábát megragadta és felfelé emelte, míg saját bal lábával anyja nyakára taposott, így akarta őt is megölni. Végül a vádlott cselekményének befejezését az édesanyja ismerőse akadályozta meg, aki bejött a házba.

A vádlott édesanyja a fojtogatás eredményeként életveszélyes állapotba nem került, de annak reális veszélye fennállt.                           

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott védője részben téves minősítés miatt, részben pedig enyhítésért fellebbezett, az ügyész az elsőfokú ítéletet tudomásul vette.

A fellebbviteli főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2022. május 05. napján 09,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet I. számú tárgyalótermébe.

A regisztráció nem feltétel,  azonban  a tárgyalóterem méretének és a távolságtartási szabályoknak a figyelembevételével a részvételt a Fővárosi Ítélőtábla csak azon személyek részére tudja biztosítani, akik a Polgári Tájékoztató Irodánál a (06 1) 336-5843-as telefonszámon vagy a regisztracio_fovitb@birosag.hu e-mail címen az ügy beazonosításához szükséges adatok megjelölésével előzetesen  regisztrálnak, és azt az ítélőtábla visszaigazolta.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
267.48 KB