E-S. O. H. és társai - kolumbiai drogmaffia pénzmosási ügye

Tárgyalás időpontja: 
2022. május 25. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
pénzmosás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
5.Bf.297/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2021. április 28. napján meghozott ítéletével 33 vádlott közül 16 főt többek között bűnszervezetben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett pénzmosás, folytatólagosan elkövetett orgazdaság, valamint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt 2 és 9 év közötti, különböző mértékű és végrehajtási fokozatú letöltendő szabadságvesztésre ítélt. Hat vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre, hármat pénzbüntetésre ítélt, míg egy vádlottat orgazdaság vétsége miatt 3 évre próbára bocsátott. Öt vádlottat a bíróság felmentett az ellenük orgazdaság, bűnszervezetben részvétel, illetve bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vád alól. 14 vádlott esetében a szabadságvesztés mellett 300 ezer és 5 millió forint közötti összegben pénzbüntetéseket is kiszabott a bíróság.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó, nagy összegű euró és dollár készpénzt Hollandiából és Spanyolországból személygépjárműbe rejtve Magyarországra szállítsanak. A bűnszervezet vezetői által felkért személyek Magyarországon és Szlovákiában bankszámlát nyitottak, amelyekre a Magyarországra hozott készpénzt befizették és ahonnan ezt kínai cégek számláira utaltak át. A vádlottak egy vietnámi illetőségű, később az USA-ban elfogott és elítélt személy irányítása alapján 2013-ban és 2014-ben 18 milliárd forintot meghaladó értékű pénz eredetének elleplezésében vettek részt.

Részben ugyanezen vádlottak 2014 végétől kezdődően jövedéki adó alól elvont, szerb és ukrán csempészett cigaretta szállítását szervezték Magyarországról Szlovéniába, Franciaországba és Angliába rejtekhelyes autóval, kisbusszal, valamint teherautók pótkocsijának hátfalába rejtve. A vádlottak a 2015. május 26-án történt elfogásukig mindösszesen 787 300 doboz cigarettát szereztek meg és értékesítettek.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be valamennyi vádlott terhére a kiszabott büntetés súlyosítása, a felmentett vádlottaknál bűnösségük megállapítása érdekében. A védők felmentésért fellebbeztek.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2022. május 25., 27., június 1. és 15. napjának 09,00 órájára tűzött ki másodfokú nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet I. számú tárgyalótermébe.

A regisztráció nem feltétel,  azonban  a tárgyalóterem méretének és a távolságtartási szabályoknak a figyelembevételével a részvételt a Fővárosi Ítélőtábla csak azon személyek részére tudja biztosítani, akik a Polgári Tájékoztató Irodánál a (06 1) 336-5843-as telefonszámon vagy a regisztracio_fovitb@birosag.hu e-mail címen az ügy beazonosításához szükséges adatok megjelölésével előzetesen  regisztrálnak, és azt az ítélőtábla visszaigazolta.

Eljáró bíróság: