R. Sz. - soroksári futónő

Tárgyalás időpontja: 
2022. június 17. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
16.Bf.36/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság a 2021. október 15-én kihirdetett ítéletében R. Sz. vádlottat bűnösnek mondta ki aljas célból elkövetett emberölés bűntettében, szexuális erőszak bűntettében és kifosztás bűntettében. Ezért őt halmazati büntetésül mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés büntetésből legkorábban harmincöt év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Rendelkezett a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról, a lefoglalt bűnjelekről. Az eljárás során felmerült 350 millió forint bűnügyi költségből közel 200 millió forint megfizetésére kötelezte a vádlott, míg a fennmaradó összegről megállapította, hogy azt az állam viseli.

Az esőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott és a sértett a bűncselekményt megelőzően nem ismerték egymást. A vádlott egy garázsban élt, jövedelemmel, állandó megélhetéssel nem rendelkezett, rendszerint egy kerékpárral közlekedett. A sértett a férjével és közös kiskorú gyermekükkel Budapesten egy családi házban lakott, szabadidejében a lakóhelye közelében egy meghatározott útvonalon rendszeresen futott.

A futási útvonalának egy része közvilágítás nélküli, aszfaltozott kerékpárút volt, amelyet mindkét oldalról füves, bokros, helyenként fás terület szegélyezett.

A sértett a cselekmény napján futását néhány perccel este nyolc óra előtt, esti sötétségben kezdte meg futóruházatban. Karjára erősített tokban csupán egy mobiltelefont vitt magával.

A vádlott a futási útvonal közvilágítással nem rendelkező szakaszán megtámadta a sértettet. A sértett az útról letérve menekülni próbált. A vádlott azonban a kerékpárút mellett elterülő füves-bokros területen a sértettet bántalmazta. A bántalmazás következtében érdemi ellenállásra képtelen sértettről a vádlott eltávolította az alsóruházatát és rajta szexuális erőszakot követett el.

Ezt követően a vádlott egy nála lévő kötél egy darabját kétszeresen a sértett nyaka köré hurkolta, a kötelet néhány percig nagy erővel szorította, majd a nyak elülső részén megcsomózva a hanyatt fekvő sértettet megfojtotta. Ezután a sértett csuklóit a kötél másik darabjával a háta mögött egymáshoz kötözte.

A vádlott a sértettet arrébb helyezte, levágta a csuklójáról a kötelet, eltávolította a felsőruházatát is és a holttestet a hátáról a hasára fordította. Magához vette a sértettnél talált mobiltelefon készüléket és az ahhoz tartozó fülhallgatót, majd a sértett ruháival, mobiltelefonjával elhagyta a helyszínt, a telefon tokját pedig a kerékpárút mentén egy bokorba dobta.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosabb büntetés meghatározása, a feltételes szabadság lehetőségének későbbi időpontban történő meghatározása érdekében, a vádlott és védője az élet elleni cselekmény és a szexuális erőszak bűntette vonatkozásában felmentésért, a kifosztás bűntettét érintően enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2022. június 17. és 22. napján 09,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet I. számú tárgyalótermébe.

A regisztráció nem feltétel, azonban a tárgyalóterem méretének és a távolságtartási szabályoknak a figyelembevételével a részvételt a Fővárosi Ítélőtábla csak azon személyek részére tudja biztosítani, akik a Polgári Tájékoztató Irodánál a (06 1) 336 5843-as telefonszámon vagy a regisztracio_fovitb@birosag.hu e-mail címen az ügy beazonosításához szükséges adatok megjelölésével előzetesen regisztrálnak, és azt az ítélőtábla visszaigazolta.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
127.88 KB