dr. Cs. J. K. - megvesztegetett pszichiáter

Tárgyalás időpontja: 
2022. szeptember 23. péntek, 10:00
Ügy tárgya: 
vesztegetés elfogadásának bűntette
Ügyszám: 
6.Bf.147/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet IV. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság a 2022. április 19-én kihirdetett ítéletében dr. Cs. J. vádlottat bűnösnek mondta ki önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, ezért őt 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 2.400.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Az esőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott addiktológus, pszichiáter főorvosként dolgozott, ennek keretében addiktológiai és ehhez társuló egyéb viselkedési zavarokban szenvedő betegek szakellátást végezte, intézkedési, döntési, ellenőrzési, javaslattételi, aláírási joggal. A Nemzeti Védelmi Szakszolgálat a róla beérkezett információk alapján dr. Cs. J. ellen megbízhatósági vizsgálatot rendelt el, amelyet a valódi cél leplezésével végrehajtott információgyűjtéssel, továbbá jelölt pénz alkalmazásával folytatott le. Ennek során a tárgyalótiszt az előzetesen megbeszélt időpontban, kilétét fel nem fedve megjelent a vádlott rendelőjében, ahol előadta, hogy börtönbüntetése megkezdését fél évvel el kívánja halasztani, ám erre nincs megfelelő indoka, ezért nem lenne hálátlan, ha ebben a vádlott segítene neki. A vádlott erre magánrendelésére irányította a pácienst, azzal, hogy megoldható, hogy 2-3 hónapra visszamenőleg valótlan betegút rögzítésével olyan kezelést igazol neki, amely már alapjául szolgálhat a börtönbüntetés elhalasztásához. A páciens által ott helyben felajánlott 300 000 forintot nem fogadta el, de arra úgy reagált, hogy majd a magánrendelésen ezt is elintézik.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosabb és végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2022. szeptember 23. napján 10:00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet IV. számú tárgyalótermébe.

 

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
395.17 KB