K. Gy. - az 1-es villamoson történt késelés

Tárgyalás időpontja: 
2022. szeptember 21. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
16.Bf.183/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet IV. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság a 2022. március 09-én kihirdetett ítéletével K. Gy. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 6 év 6 hónap szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtási fokozatát börtönben állapította meg azzal, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott és a sértett 2020 novemberében Budapesten az 1. viszonylatszámú villamoson utazott.

A vádlott az akkor kötelező Covid-19 járványügyi előírások ellenére úgy viselte maszkját, hogy az kizárólag a száját takarta el. A sértett felszólította a vádlottat a maszk szabályos használatára, emiatt közöttük szóváltás alakult ki.

A vádlott a szóváltás miatti dühében az ülő sértett fölé állva 9-10 esetben megütötte a sértett fejét úgy, hogy közben bal kezével a sértett nyakát, vállát, illetve a fejét tartotta, illetve az oldalát megrúgta. A bántalmazás abbamaradását követően a vérző fejű sértett felállt, előre ment a vezetőfülkéhez, megkérte a villamos vezetőjét, hogy állítsa meg a szerelvényt, és hívjon a helyszínre mentőt és rendőrt.

A sértett visszatért a korábbi helyére, de nem ült le, hanem a vérző fejét egy zsebkendővel törölgette. A vádlott megkérdezte tőle, hogy kihívta-e a rendőröket, mire a sértett azt válaszolta, hogy azok után, amit a vádlott művelt vele, természetesen. A vádlott ezen felháborodott, elővett egy körülbelül 6-7 cm pengehosszúságú összecsukható kést, azt kinyitotta, majd „nem fogok verésért börtönbe menni, inkább meghalsz!” felkiáltással a sértetthez lépett és a késsel egy alkalommal megszúrta a sértett nyakát úgy, hogy közben bal kezével tartotta a sértett fejét. A vádlott a szúrást követően bal kezével ellökte a sértettet, aminek a következtében a sértett a villamos padlózatára zuhant. A vádlott ezt követően kiabálva felszólította a villamos vezetőjét, hogy nyissa ki a szerelvény ajtaját, majd az erősen vérző sértettet hátrahagyva leszállt a villamosról, és sietve elhagyta a helyszínt, az elkövetéshez használt kést pedig útközben eldobta.

A vádlott utóbb a felelősségre vonás elkerülése céljából, külseje megváltoztatására törekedve az arcszőrzetét leborotválta, valamint átöltözött, az elkövetéskor használt, véres ruházatát pedig kimosásra odaadta a feleségének.

A sértettet az OMSZ szállította be a Dél-pesti Centrumkórház ambulanciájára, ahol nyaki sebét megműtötték. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül és 8 napon túl gyógyuló sérülést is szenvedett, de sérülése maradandó fogyatékosság nélkül gyógyult.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása iránt, a vádlott és a védője teljeskörű fellebbezést jelentett be.

Az ítélőtábla az ügyet 2022. szeptember 21. napján 09,00 órára tűzte ki nyilvános ülésre a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. számú épület I. emelet IV. számú tárgyalótermébe.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
261.49 KB