Sz. T. T. - Ladik utcai emberölés

Tárgyalás időpontja: 
2022. szeptember 20. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
1.Bf.87/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság a vádlottat folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette, kapcsolati erőszak bűntette, és emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szabadságvesztést fegyházban rendelte végrehajtani azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra legkorábban 30 év elteltével bocsátható. Rendelkezett a bűnjelekről és az eljárás során felmerült bűnügyi költségről.

Az elsőfokú bíróság nem jogerős ítéletében megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2017 február végén - március elején ismerkedett meg a sértettel, aki középiskolai tanulmányait folytatta. Miután a vádlottal megismerkedett, tanulmányait abbahagyta, otthonról elköltözött, és a vádlottal különböző helyeken lakott, így vidéken a vádlott ismerősénél, majd a nagymamájánál, azt követően egy ismerősüknél, végül egy Panzióban. Együttélésük alatt sem a vádlott, sem a sértett rendszeres munkát nem végeztek, így pénzük nem volt, amely közrejátszott abban, hogy többször alakult ki vita, veszekedés közöttük.

Kapcsolatuk első három hónapja problémamentes volt, érzelmileg kötődtek egymáshoz. 2017. május közepétől a vádlott viselkedése a sértett irányában megváltozott, egyre többször vitatkozott, veszekedett vele, ha valami nem tetszett neki, megpofozta, haját tépte, megszorította, mely bántalmazásoktól a sértettnek véraláfutásos, zúzódásos sérülései keletkeztek.  A vádlott nemcsak fizikailag, hanem szóban is bántalmazta a sértettet, megalázta, önbizalmát teljesen elvette. A sértett félni kezdett a vádlottól, azonban annak erőszakos fellépése miatt nem mert ellenkezni.

A sértett egy idő után el akarta hagyni a vádlottat, aki azonban ezt nem engedte.  Egyik alkalommal az utcán a sértett közölte a vádlottal, hogy ott hagyja őt, mire a vádlott a nyílt utcán pofon ütötte.

A sértett a panzióban közölte a vádlottal, hogy elmegy, mire a vádlott   a csuklójánál fogva berángatta a fürdőszobába, az ajtót rácsukta és egy órán keresztül nem engedte ki onnan, majd, amikor kiengedte, pofon ütötte.

Ekkortól kezdve a vádlott nem engedte, hogy a sértett a panzió területét egyedül elhagyja, a panzió területén egyedül nem mászkálhatott, a vádlott folyamatosan figyelte minden a mozgását.

2017. június 11-én a délutáni órákban a vádlott szexuális kapcsolatot akart létesíteni a sértettel, aki azonban nem érezte jól magát így a vádlott közeledését elutasította és bement a fürdőszobába. A vádlott utánament, belefejelt a sértett arcába, aki ennek következtében a kádba esett. A sértett kiabálni kezdett a vádlottal, mire a vádlott egy kést tartott a nyakához azzal, hogy fogja be a száját, majd hideg vizet kezdett rá folyatni.

A kezdeti normális szexuális kapcsolatuk ugyancsak megváltozott, a sértett a vádlott folyamatos verbális és fizikális erőszakos magatartása miatt nem kívánta a szexuális együttléteket, ilyenkor a vádlott a sértett bántalmazásával – pofonnal, kezei lefogásával, hajának megtépésével, harapással – kényszerítette őt a szexuális aktusra. Egy alkalommal a vádlott azzal fenyegette meg a sértettet, hogyha nem létesít vele szexuális kapcsolatot, akkor megkeresi az öccsét és megöli őt, amely fenyegetést a sértett a vádlott erőszakos viselkedése miatt komolynak tekintett.

Kapcsolatuk utolsó egy hónapjában a szexuális együttlétre már kizárólag a vádlott erőszakos magatartása miatt, a sértett beleegyezése nélkül került sor.

A sértett 2017. június 12-én a délelőtti órákban kihasználva azt, hogy a vádlott alszik, megszökött a panzióból. Mivel meleg volt, a szomjúságtól a sértett a közeli gyógyintézet előtt összeesett, amiért a portaszolgálat segítséget hívott, őt az intézetbe bevitték, ellátták, majd mentővel a kórházba szállították. A sértett értesítette az édesapját, aki érte ment és hazavitte. A sértett 2017. június 15-én feljelentést tett a vádlott ellen.

 A vádlott 2017 áprilisa környékén a sértett beleegyezése nélkül eladta annak kb. 40.000 forint értékű mobiltelefonját.

A vádlott egy másik sértettel 2019 áprilisában ismerkedtek meg egy baráti társaság révén, a Nyugati téren. A sértett a szakközépiskolában közvetlenül érettségi előtt állt, azonban iskolai tanulmányait megszakította, nevelőszüleitől elköltözött és vérszerinti, vele korábban kapcsolatot nem ápoló édesanyjához, vidékre költözött a vádlottal. Egyikük sem dolgozott, napjaikat semmittevéssel töltötték. Közöttük előfordultak viták, veszekedések, egy alkalommal a vádlott pofon ütötte a sértettet.  Egy idő után elköltöztek a sértett édesanyjától egy ismerőshöz.

2019 júniusában a vádlottat egy körözés miatt elfogták, és előállították. Ekkor a sértett visszaköltözött az édesanyjához vidékre, a közeli esztergomi fürdőben munkát is vállalt.

Miután a vádlottat kiengedték, felkereste vidéken a sértettet, aki azonban nem kívánta a kapcsolatukat felújítani.

2019. augusztus 26-án a sértett az édesanyjával a kórházba mentek, ahonnan azonban nem ment haza azzal, hogy egy ismerősével találkozik.  Az ismerősénél találkozott a vádlottal, akivel ismét összejött, édesanyjával és többi családtagjával megszakította a kapcsolatot.

A vádlottal különböző ismerősöknél laktak, majd beköltöztek egy III. kerületi ingatlanba, amely elhagyatott, romos, bontásra ítélt, és annak emeletén alakítottak ki maguknak lakhelyet. Sem a vádlott, sem a sértett nem dolgozott, napjaikat semmittevéssel töltötték, jövedelemmel nem rendelkeztek.

A vádlott és a sértett többször vitatkozott, többek között az egyik élelmiszer Áruház előtt. A sértett szeptember hónapban, pontosan meg nem állapítható napon sírva azt kiabálta a vádlottnak, hogy „becsaptál, hazudtál, fel fognak jelenteni, add vissza ruháimat”.

A vádlott 2019. szeptember 21-ét megelőzően legalább egy alkalommal bántalmazta a sértettet. Pontosan meg nem állapítható napon, de 2019. szeptember 18-a és szeptember 21-e között a vádlott és a sértett feltételezhetően ismét vitatkozni kezdett a lakóhelyükként szolgáló romos ház emeletén, mely vitatkozás során a vádlott a sértettet bántalmazni kezdte, kézzel, és egy 40 centi hosszúságú 16-18 centiméter szélességű faléccel ütötte, lábával megrúgta. A bántalmazás és rúgás következtében a sértett életét vesztette.

Ezt követően az élettelen testet átvonszolta egy másik helyiségbe, pólóját felhúzta a sértett mellkasa fölé, nadrágját letolta a lábszárára és alsóneműjét félrehúzta, majd a feltételezhetően már élettelen sértettet így hátrahagyva, az ingatlant elhagyta.

Ezt követően a vádlott azt a látszatot keltve, hogy semmi probléma nincsen, a Facebook profiljába belépve, a sértett nevében olyan üzenetet küldött a sértett unokatestvérének, hogy kéthetes terhes és Londonban élnek.

A sértett bomlásnak indult holttestét 2019. szeptember 28-án az ingatlan gondnoka találta meg.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és védője teljeskörű fellebbezést jelentett be, elsődlegesen felmentésért valamennyi vádpontban.

Az ítélőtábla az ügyet 2022. szeptember 20. napján 09,00 órára tűzte ki nyilvános ülésre a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. számú épület I. emelet I. számú tárgyalótermébe.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
290.44 KB