J. M. - volt felesége élettársának felrobbantásával vádolt férfi

Tárgyalás időpontja: 
2022. november 30. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
16.Bf.265/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság J. M. vádlottat az emberölés bűntettének kísérlete és a robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

A nem jogerős ítéletben megállapított tényállás szerint:

A vádlott házassága évekkel ezelőtt megromlott, felesége közölte a vádlottal, hogy válni akar, újabb kapcsolata van, akinek keresztnevét is megjelölte.

 

Az eljárás során ismeretlenül maradt személy egy csőbombát készített. Két összehegesztett vascsőbe pirotechnikai eszközből kiszerelt főként feketelőport tartalmazó keveréket töltött, azt detonátorral látta el, melyet egy akkumulátor-pakk elektronikai nyomtatott áramkörhöz rögzített. Az ismeretlenül maradt személy a csőbombát felhelyezte a sértett által használt hátsó függesztésére.

 A detonátorból kivezető vezetékekhez rögzített akkumulátor pakkban lévő 3 darab akkumulátor közül csak az egyik volt 65 %-os töltöttség állapotában volt, amely körülményekre tekintettel az akkumulátor-pakk feszültség és így impulzus leadására nem volt képes. 

Ugyanakkor a csőbomba rögzítésének helyére és az eszközben található mintegy feketelőpor mennyiségére, a csőbombához szerkesztett detonátor működésbe hozatalával és ezáltal a benne lévő anyag pusztító hatásának kiváltásával az eszköz alkalmas lett volna az emberi élet kioltására. 

A jármű aljára szerelt tárgyat a sértett felesége meglátta, a sértett a szerkezetet saját maga eltávolította, saját maga megvizsgálta, meggyújtott egy kevés, a bombából kifolyt lőport, és csak ezt követően tett bejelentést a rendőrkapitányságon.

 

A vád szerint a cselekmény elkövetője J. M. vádlott volt. Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyész fellebbezést jelentett be a vádlott bűnösségének a vád szerinti megállapítása, büntetés kiszabása érdekében. A vádlott és a védője az elsőfokú ítéletet tudomásul vették.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2022. november 30. napján 09:00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1022 Budapest, Fekete Sas utca 3. számú épület I. emelet I. számú tárgyalótermébe.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
243.82 KB