Sz. P. I. - édesapját megölő férfi

Tárgyalás időpontja: 
2022. november 24. csütörtök, 13:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
3.Bf.178/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet III. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2022. március 16-án kihirdetett ítéletével Sz. P. I. vádlottat különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a szabadságvesztésből leghamarabb 25 év után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság egyúttal elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott 2 év – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetés végrehajtását is. Kötelezte továbbá a vádlottat a 2 millió forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a terhelt egy házban élt a szüleivel, rendszeresen italozott, alkohol-, valamint pszichés problémái miatt pedig pszichiátriai kezelés alatt állt és gyógyszereket szedett. Az együttélés során a terhelt több alkalommal bántalmazta idős édesapját, de e cselekmények miatt – egy esetet
kivéve – nem indult ellene büntetőeljárás. 2020. május 3-án reggel egy kalapáccsal többször fejbe verte az édesapját, akit a földre kerülését követően is bántalmazott. A sértett az elszenvedett sérülései következtében a helyszínen életét vesztette.
A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként vette figyelembe többek között a terhelt büntetett előéletét, valamint azt, hogy cselekményét közeli hozzátartozója sérelmére és felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. A felfüggesztett szabadságvesztéssel érintett bűncselekmény sértettje szintén a vádlott édesapja volt.

Az ítélet ellen a vádlott és védője is felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2022. november 24. napján 13:00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1022 Budapest, Fekete Sas utca 3. számú épület I. emelet III. számú tárgyalótermébe.

Eljáró bíróság: