R. R. - rendőr fegyveréért nyúló férfi a KöKi Terminálnál ELMARAD!

Tárgyalás időpontja: 
2023. január 26. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés előkészületének bűntette
Ügyszám: 
2.Bf.278/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2022. július 01. napján kihirdetett ítéletével R. R. vádlottat 4 rendbeli emberölés előkészületének bűntette miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélte. A bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét is. Külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles részt venni agressziókezelő, személyiségfejlesztő tréningen.

A vádirat szerint a terhelt és a barátnője 2020. október 2-án délután egy kispesti buszmegállóban tartózkodtak, amikor a megállóval szemközti oldalon a rendőrség épp közbiztonsági ellenőrzést végzett. A lány közölte a fiatal férfival, hogy részéről a szakításuk végleges, amitől az annyira felzaklatta magát, hogy indulatba jött és agresszív lett. Kijelentette azt is, hogy ha a nő nem hajlandó megbocsátani neki, akkor öngyilkosságot követ el, de előtte megöli a rendőröket is. Ezt követően átment az úttesten és megközelítette a rendőröket azzal a céllal, hogy tőlük lőfegyvert szerezzen. A
terhelt ekkor egy neki háttal álló őrmester mögé lépett, majd rámarkolt a rendőr oldalán függő tokban lévő szolgálati lőfegyver markolatára, amit rángatni kezdett. Amint az őrmester észlelte a férfi erőteljes mozdulatait, ráfogott a kezére és a lőfegyverre, így annak elvételét meg tudta akadályozni. Amikor az őrmester kollégái az eseményeket észlelték, haladéktalanul a társuk segítségére siettek és együttes erővel megbilincselték őt.
A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, beismerő vallomását, továbbá a személyiségzavarát. Súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság ugyanakkor a halmazatot, valamint azt, hogy a cselekményt hivatalos személy sérelmére követte el.

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosításért, míg a terhelt és védője enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben - a védő kérésére - nyilvános ülést tűzött ki 2023. január 26. napján 09,00 órára a 1022 Budapest, Fekete Sas utca 3. számú épület I. emelet II. számú tárgyalótermébe.

Eljáró bíróság: