B. Gy. és társai - Hunnia-ügy

Tárgyalás időpontja: 
2023. február 8. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
6.Bf.298/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság a 2022. március 16. napján kihirdetett ítéletével terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt B. Gy. I. rendű vádlottat 17 év, S. J. II. rendű vádlottat 14 év, Sz. E. III. rendű vádlottat 15 év, Sz. F. IV. rendű vádlottat 8 év, M. Cs. V. rendű vádlottat 7 év, P. G. VII. rendű vádlottat 4 év, T. Cs. VIII. rendű vádlottat 13 év 6 hónap, N. Z. IX. rendű vádlottat 11 év, F. R. XI. rendű vádlottat 12 év fegyházbüntetésre ítélte. Megállapította, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók, bűncselekményeiket bűnszervezetben követték el. További négy vádlott kapott végrehajtandó szabadságvesztést: a XVIII. rendű vádlott 4 év, a XIII. rendű 3 év 6 hónap fegyházbüntetést, míg a X. rendű és a XII. rendű vádlottak 2 év 6 hónap börtönbüntetést. A végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlottakat eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ezen túlmenően a VI. rendű vádlottat 1 év 6 hónap, míg a XV. rendű vádlottat 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a XIV. és a XVI. rendű vádlottat pedig felmentette az ellenük emelt vád alól.

Az elsőfokú ítéleti tényállás szerint az I. rendű vádlott a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból olyan csapatot szervezett, amely az őszre várható budapesti tüntetéseken hatékonyan tud fellépni a rendfenntartást végző rendőri erőkkel szemben. Ugyanezen év szeptemberében és októberében Molotov-koktélos támadásokat intéztek SZDSZ és MSZP pártirodák ellen, majd decemberben az I. rendű vádlott megverette az MSZP volt képviselőjét. 2007 végén országos figyelmet kapott az egészségbiztosítási törvény reformja. Az I. rendű vádlott társaival ekkor úgy döntött, hogy a kormánykoalíció magasrangú politikusai ellen végrehajtott támadásokkal próbálja arra kényszeríteni az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslat ellen szavazzanak. 2007 decemberében két támadást hajtottak végre: rálőttek az akkori oktatási miniszter családi házára, továbbá Molotov-koktélokat dobtak egy másik miniszter épülő félben lévő házára. 2008 februárjában további hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre összehangolt gyújtogatásos támadást. 2008 áprilisában felgyújtották a Broadway Jegyirodát, 2008 nyarán a Budapest Pride-ra időzítve meleg férfiak által látogatott két szórakozóhely ellen hajtottak végre Molotov-koktélos támadást. Ennek az évnek a szeptemberében egy miniszter nyaralójánál hajtottak végre bombatámadást, majd decemberben egy ATM kifosztásával próbáltak meg pénzhez jutni. 2009 tavaszán robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását. 2009. április 8-án négy helyszínen terveztek robbantást, végül azonban az I. rendű vádlott megbízásából csak két helyszínre indult el egy-egy csapat. A merényleteket a vádlottak tevékenységét már jó ideje figyelemmel kísérő rendőrök akadályozták meg.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség valamennyi vádlott terhére fellebbezett. A XIV., és a XVI. rendű vádlott kivételével valamennyi vádlott és védője fellebbezett, túlnyomórészt felmentés érdekében. A fellebbviteli főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta, a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A X., XII., XIII., XIV., XV., XVI. és XVIII. rendű vádlottakkal szemben folyamatban lévő büntetőeljárást a köztársasági elnök kegyelemből megszüntette. A Fővárosi Ítélőtábla e vádlottakkal szemben az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és a büntetőeljárást – a kegyelemből adódó, büntethetőséget megszüntető okra figyelemmel – megszüntette.

Jelenleg a III. rendű vádlott letartóztatásban van, az I., II., IV., V., VIII., IX., XI. rendű vádlottak pedig bűnügyi felügyelet hatálya alatt állnak.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2023. február 8., 10., 15., 17., 22. és március 1. napján 09:00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet I. számú tárgyalótermébe.

A nyilvános üléseken való részvétel nem kötött regisztrációhoz, ez az érkezési sorrendtől függően alakul. Az ügy tárgyalására kijelölt tárgyalóterem mintegy 100-150 fő befogadására képes. A tárgyalóterembe ténylegesen beléptethető személyek számát a másodfokú tanács elnöke határozza meg.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
404.92 KB