P. C. O. - Füredi utcai gyermekgázolás

Tárgyalás időpontja: 
2023. március 29. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés vétsége
Ügyszám: 
16.Bf.41/2023.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság felmentette a vádlottat az ellene gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vád alól.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint 2019. augusztus 31-én a délutáni órákban P. C. O. vádlott, négy felnőttből és három kiskorú gyermekből álló társaság tagjaként Budapesten egy gyermekrendezvényre kívántak eljutni. A társasághoz tartozott az ekkor három és fél éves sértett és annak édesanyja is.

Útjuk közben át kellett kelniük egy olyan működő forgalomirányító fényjelző készülékkel is biztosított gyalogos-átkelő helyen, amely széles osztószigettel elválasztott két forgalmi irányú főútvonalon vezetett át.  

A társaság egy felnőttből és gyermekből álló része szabad jelzésben áthaladt a gyalogos-átkelőhelyen, míg a vádlott a sértett a sértett édesanyja és még egy felnőtt az osztósziget széléhez érve már tilos jelzést kaptak, ezért az úttest szélétől mintegy 0,7 méter távolságra megálltak, úgy, hogy – menetirányuk szerint balról jobbra haladva – bal oldalt helyezkedett el a sértett, a sértett jobb oldalán a vádlott, a vádlott jobb oldalán a sértett édesanyja, még az édesanya jobbján a társaság férfi tagja.

A sértett az úttest túloldalára követni akarta a testvérét, ezért a lámpa tilos jelzése ellenére lelépett a gyalogos-átkelőhelyre. Ekkor a mellette álló vádlott őt visszahúzta, és felszólította, hogy ne haladjon tovább, mert piros a lámpa. Ezt követően a vádlott bal kezével megfogta a sértett jobb kezét hagyományos kézfogással, azaz a sértett a kezét a vádlott tenyerébe helyezte, aki így megfogta a gyermeket, hüvelykujját a gyermek kézfejére helyezve, mintegy lezárva a kézfogást.

A gyalogosokra vonatkozó összesen 59 másodpercig tartó tilos jelzés 30. másodpercét megelőzően, pontosan meg nem állítható időpontban a sértett kihúzta a kezét a vádlott kezéből, majd szaladó, rohanó mozgással lefutott a járdáról az úttestre, ahol az úton a gyalogosokhoz képest jobbról balra, szabad, zöld jelzés hatálya alatt a megengedett sebességhatáron belül, 42-43 km/h sebességgel közlekedett egy személygépkocsi. A személygépkocsi vezetője a balesetet nem tudta elkerülni, az elé kifutó, az úttesten 1,1-1,4 másodpercet eltöltő sértettet a gyalogos-átkelőhelyen elütötte. A sértett az elütés következtében a helyszínen életét vesztette.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekben jelentett be. A vádlott és a védője tudásul vették az ítéletet.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2023. március 29. napján 09,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet I. számú tárgyalótermébe.

Eljáró bíróság: