B. L. - valóságshow szereplő sértett

Tárgyalás időpontja: 
2023. május 10. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
16.Bf.38/2023.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság B. L. vádlottat emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját huszonöt évben határozta meg.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott anyagi helyzete pazarló életmódja miatt 2017 őszére kritikussá vált. 

A vádlott megpróbált rövid úton pénzhez jutni, barátaitól, ismerőseitől is próbált pénzt kölcsönkérni, sikertelenül.

A vádlott tudomást szerzett arról, hogy a sértett luxus prostituáltként dolgozik, a széfjéből kivette a megtakarított pénzét és azt lakásán tartja. A vádlott úgy határozott, hogy minden áron, akár erőszakos úton is pénzt szerez a sértettől.

A cselekmény napján felkereste a sértett szexuális szolgáltatások hirdetésére használt adatlapját, és onnan megtudta annak prostitúciós tevékenységhez is használt telefonszámát.

A vádlott a délután folyamán beszélt a sértettel, a személyes találkozásra azonban csak este kerülhetett sor, ezért a sértett lakása közelében várakozott. A várakozás ideje alatt a vádlott a „bódító szer, bódító szerek” kifejezésekre keresett rá saját mobiltelefonján.

A vádlott az esti órákban tudott ismét beszélni a sértettel, aki ekkor a kapukód megadásával a vádlottat beengedte a lakóépületébe, majd a lakásába is.

A vádlottat a lakásban lévő értékek megszerzése érdekében, ismeretlen módon olyan ráhatást gyakorolt a sértett szervezetére, testére, aminek következtében a sértett meghalt.

Szembesülve a tettével a vádlott elhatározta, hogy azt a látszatot fogja kelteni, hogy a sértett elutazott. A vádlott a sértett személyi okmányait magához vette, a szekrényből kivette a sértett néhány ruhadarabját, és azokat a sértett szürke színű, gurulós utazóbőröndjébe pakolta, majd a sértett lakáskulcsát is magához vette. A sértett így magához vett dolgait a használatában lévő bérelt gépkocsiba rakta, a lakóház mélygarázsában vádlott a már halott sértettet a garázsban parkoló gépkocsijához vitte és a gépkocsi hátsó ülésére helyezte. Az épülettől a Rákos patak mellett húzódó elhagyatott szervizúthoz hajtott, a sértett holttestét a magával hozott kötéllel összekötözte, majd a testet a gépkocsi csomagtartójába helyezte.

Ezt követően járművébe felvett egy Telekocsi szolgáltatás keretében hozzá bejelentkezett személyt és vele együtt az M7 autópályán Siófokra utazott. Utasa kiszállása után bérelt lakására hajtott, az elhozott bőröndöket felvitte oda felvitte, a sértett holttestét pedig a csomagtartóban hagyta.

Másnap reggel a vádlott a bérautó leadását megelőzően meg kívánt szabadulni az autó csomagtartójában elrejtett holttesttől, Szalkszetmártonra a régi kompátkelőhöz hajtott és a sértett testét ott a Dunába helyezte. A vádlott ezen a napon a délutáni órákban rövid időre visszatért a sértett lakásába. Az ezt követő napon pedig a sértett ingóságait ismeretlen helyszínen eldobta.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2023. május 10. és 17. napján 09,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet I. számú tárgyalótermébe.

A nyilvános ülésen való részvétel nem kötött regisztrációhoz, az érkezési sorrend számít.

Eljáró bíróság: