ELMARAD! Cs. D. M. - kőbányai gyilkosság

Tárgyalás időpontja: 
2023. május 24. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
6.Bf.89/2023.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet III. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék a 2023. január 31-én kihirdetett ítéletével Cs. D. M. vádlottat emberölés bűntette miatt életfogytig tartó, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját huszonöt évben határozta meg. A vádlottat kötelezte az eljárás során felmerült mintegy 1,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a vádlottnak a sértettel kialakított párkapcsolata megromlott, többször vitáztak egymással, majd szakítottak is, ám még ezek után is tartotta a kapcsolatot volt barátnőjével. A vádlott 2019. július 29-én felment a sértett lakására vacsorázni, de ismeretlen okból a nőre támadt egy 20 cm pengehosszúságú késsel, amellyel többször több helyen megszúrta és a nyakán megvágta őt. A sértett a helyszínen életét vesztette. A vádlott a cselekmény elkövetése után átöltözött, majd taxival távozott a helyszínről. A férfit európai elfogatóparancs alapján Frankfurtban fogták el.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét és kis mértékben az időmúlást. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy – különösen a nők sérelmére elkövetett – élet és testi épség elleni bűncselekmények elszaporodottak, valamint azt a tényt is, hogy a sértett érzelmileg még kötődött a vádlotthoz, aki ezt kihasználva követte el a bűncselekményt. A bíróság indokolásában kiemelte, hogy figyelemmel a cselekmény körülményeire, a vádlott személyiségére, a cselekmény tárgyi súlyára, továbbá a sérülések nagy számára a terhelt esetében kizárólag az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását látta indokoltnak.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott felmentésért, védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, illetve a különös kegyetlenség minősítő körülmény mellőzése végett fellebbezett.

A fellebbviteli főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

Az elsőfokú bíróság a terhelt letartóztatását – a büntetés tartama folytán fennálló szökés, elrejtőzés veszélye miatt – a másodfokú bírósági eljárás befejezéséig fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2023. május 24. napján 09,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet III. számú tárgyalótermébe.

VÁLTOZÁS! A 2023. május 24-ére kitűzött nyilvános ülés a védő oldalán felmerült okból elmarad. Az ítélőtábla új határnapot hivatalból tűz, melynek időpontjáról újabb értesítést teszünk közzé.

A nyilvános ülésen való részvétel nem kötött regisztrációhoz, az érkezési sorrend számít.

Eljáró bíróság: