P. T. és társai - perújítási ügy

Tárgyalás időpontja: 
2021. február 9. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette
Ügyszám: 
2.Bf.109/2020.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet II. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Tekintettel arra, hogy P. J. sértett ellen elkövetett emberölés ügyében olyan új bizonyíték merült fel, amely valószínűsítette, hogy a bűncselekményt nem az ügyben korábban elítéltek követték el, a Fővárosi Ítélőtábla perújítást rendelt el és az ügyet megküldte a Fővárosi Törvényszéknek a megismételt eljárás lefolytatására. A törvényszék a 2020. február 14. napján kihirdetett ítéletével a perújítást H. I. II. rendű terhelt esetében alaposnak találta, a Fővárosi Törvényszék, valamint a Fővárosi Ítélőtábla által korábban hozott ítéleteket az ő vonatkozásában hatályon kívül helyezte és az ellene emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. A törvényszék külön végzéssel a II. r. terhelt 15 év fegyházbüntetésének végrehajtását félbeszakította. Az elsőfokú bíróság a perújítást csak az ügyben felmerült új bizonyíték – J. R. tanúvallomása és az ehhez kapcsolódó korábbi vallomások – körében folytathatta le. Az eljárás során kétséget kizáróan már nem volt megállapítható, hogy a II. rendű vádlott követte el az emberölést. A bíróság indokolásában kiemelte azt is, hogy ez nem jelenti azt, hogy az elkövető J. R. volt, mivel J. R. bűnösségének megállapítása nem volt jelen eljárás feladata. A bíróság P. T. I. rendű és F. F. III. rendű vádlottakkal szemben a perújítást elutasította, mivel az ő vonatkozásukban nem nyert bizonyítást, hogy nem követték el a terhükre jogerősen megállapított bűncselekményt.

A megismételt eljárásban hozott elsőfokú ítélet ellen az ügyész  H. I. II. r. terhelt terhére, a perújítás elutasítása végett, míg P. T. I. r. és F. F. III. r. terheltek és védőik a perújítással érintett ügydöntő határozatok hatályon kívül helyezése és felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ügyész a II. r. terhelt szabadságvesztésének végrehajtását félbeszakító végzéssel szemben is fellebbezést jelentett be.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak, H. I. II. r. terhelttel szemben az elsőfokú ítélet megváltoztatását és a perújítás elutasítását, P. T. I. r. és F. F. III. r. terheltek tekintetében az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta az indokolás kiegészítésével.

A Fővárosi Ítélőtábla a II. r. terhelt szabadságvesztésének félbeszakításáról rendelkező elsőfokú végzést a 2020. június 29-én meghozott határozatával helybenhagyta.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2021. február 09. és 16. napjának 09 óra 00 percére tűzött ki tárgyalást a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet II. számú tárgyalótermébe.

A tárgyaláson való részvétel a járványügyi helyzetre tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, ennek feltételeiről ide kattintva olvashat.

Információ:

Dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő 06 (1) 268-4813

Dr. Hazafi Áron sajtótitkár – Büntető Kollégium 06 (1) 268-4830

Dr. Tóthné dr. Pölöskei Eszter sajtótitkár – Elnökség 06 (1) 268-4819

sajto@fovitb.birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
215.25 KB