M. A. - rákospalotai gyújtogató

Tárgyalás időpontja: 
2022. október 19. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
6.Bf.208/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet III. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokú bíróság a 2022. május 12-én kihirdetett ítéletében M. A. vádlottat emberölés bűntette és rongálás bűntette miatt halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a terhelt 2020 júliusától egy építési vállalkozónál dolgozott, aki szállást is biztosított neki rákospalotai házának melléképületében. A vállalkozó ugyanezen melléképületnek a kizárólag a garázson át megközelíthető lakrészében szállásolta el egy másik alkalmazottját, annak feleségét, és az általuk nevelt 12 éves unokájukat is. A terhelt italozó életmódja miatt többször konfliktusba keveredett a munkaadójával, akivel az utolsó vitája 2020. november 22-én dulakodásig fajult. Ekkor a vállalkozó felmondott neki és felszólította őt arra, hogy másnap reggel hagyja el az ingatlant. Hajnalban a vádlott tűzifát helyezett el a vállalkozó garázsban álló gépkocsijának kereke alá, majd meggyújtotta azt. A terhelt nem törődve azzal, hogy a tűz a garázsból átterjedhet a felette lévő lakóhelyiségekre, távozott a helyszínről. A tűz következtében megszólaló autóriasztó hangjára a melléképületben élő család férfi tagja felébredt, a tetőablakon át gyorsan kimenekítette az unokáját a tetőre, de a nagyszülők utánamászni nem tudtak. A férfi és felesége – a tűz és a nagy mennyiségű füst miatt – már nem tudta elhagyni a csak a garázsba nyíló lakrészüket. Egyikük a kórházba szállítás során, másikuk azt követően életét vesztette. A vádlott cselekménye következtében a kiskorú sértettnél reálisan fennállt az életveszélyes, vagy akár halált okozó sérülés bekövetkezésének lehetősége is. A tűzzel a terhelt 60 millió forint kárt is okozott.

Az elsőfokú bíróság ítéletét az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a védelmi fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2022. október 19. napján 09:00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet III. számú tárgyalótermébe.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
396.54 KB