T. I. - machetével tanárra támadó férfi

Tárgyalás időpontja: 
2022. november 17. csütörtök, 09:00
Ügy tárgya: 
közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
4.Bf.155/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület
Tárgyaló: 
I. emelet IV. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Fővárosi Törvényszék közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében és testi sértés bűntettének kísérletében állapította meg a vádlott bűnösségét. Ezért őt 3 év börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Intézkedett továbbá a vádlott által letartóztatásban töltött idő beszámításáról, a bűnjelekről, valamint a bűnügyi költségről.

A vádlott 2019. december 18-án 13 óra 40 perc körüli időpontban a Budapest XVIII. kerület Béke tér és Határ út között közlekedő 50-es jelzésű villamoson utazott. A Szarvas csárda téri megállónál felszállt a villamosra egy általános iskola 8. osztályos, 19 főből álló osztálya, hogy azzal a két megállónyira lévő jégpályára menjenek tornaóra keretében. A diákokat testnevelő szakos tanárként az osztályfőnökük, az ügy sértettje kísérte.

Felszállás közben az egyik diák véletlenül meglökte a vádlottat, aki ezt emelt hangon sérelmezte. A szóváltást hallva a tanár a vádlotthoz lépett, közölte, hogy ő van a gyerekekkel és megkérdezte tőle, hogy mi a probléma, majd a gyerekek nevében elnézést kért a vádlottól. A vádlott trágár szavak kíséretében a kabátjából elővett egy 435 milliméter hosszúságú, sarló alakú, egyélű, 290 milliméter pengehosszúságú és kb. 4,5 milliméter vastagságú élezett, részben fogazott pengéjű, a végén elkeskenyedő, 60 fok nyílásszögű, hegyben végződő, pakisztáni kukri machete típusú bozótvágó kést és azt a torkához érintette azzal, hogy „elvágom a torkodat.” Eközben a villamos beért a következő megállóba, ahol a sértett a további atrocitás elkerülése végett a diákokat leszállította a villamosról, ő maradva leghátul.  Mielőtt ő is leszállt volna, a vádlott négy esetben kis – közepes erővel megszúrta a hátán, mely szúrások közül három szúrás a steppelt béléses szövet kabátjának hátoldalán csupán a külső szövetrétegen hatolt át, míg a negyedik szúrás a bal X. borda vetületében, a gerincoszloptól kb. 3 harántujjnyira 2 cm hosszúságú, 4 cm mélységű, vérzéssel járó szúrt sebet okozott, amely sem a mellüreget, sem a hasüreget, sem a csigolya-borda közötti ízületet nem érintette.

Azzal, hogy a vádlott a sértett nyakához érintette a machetét, orvosi ellátást nem igénylő, vágott, 8 napon belül gyógyuló sérülést okozott. A sértett hátát ért vérző sérülés büntetőjogi gyógytartama ugyancsak 8 napon belül gyógyuló, a súlyosabb sérülés kialakulása elmaradásának egyértelmű oka, hogy a cselekménykor alkalmazott erő mértéke, és az eszköz behatolásának mélysége nem volt alkalmas a kialakultnál súlyosabb sérülések előidézésére.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a tényállás és jogi minősítés téves megállapítása okán, súlyosabb minősítés és a kiszabott büntetés tartamának felemelése végett fellebbezett, míg a vádlott és védője tudomásul vették az ügydöntő határozatot.

A Fővárosi Ítélőtábla az ügyben 2022. november 17. napján 09,00 órára tűzött ki nyilvános ülést a 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3. szám alatti épület I. emelet IV. számú tárgyalótermébe.

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
217.72 KB